Witam od niedawna mam w zakresie bariery, proszę o pomoc. Niedawno wnioskodawca złożył wniosek na bariery architektoniczne, chce likwidować bariery w łazience czyli wymiana wany na brodzik, uchwyty, posadzka antypoślizgowa itd. ale w orzeczeniu ma O - narząd wzroku, lekarz w zaświadczeniu napisał że ma problem w poruszaniu się. Czy w takiej sytuacji można przyznać dofinansowanie?
a jak macie w zasadach napisane? bo u nas dofinansowanie do barier architektonicznych udzielamy dla osób z dysfunkcja narządu ruchu i wzroku. Pewno bym chciała zaswiadczenie od lekarza okulisty dla pewności
Ale jakie ma problemy w poruszaniu się? czy jest to związane ze wzrokiem (co jest raczej oczywiste) czy ruchem? ja mam na zaświadczeniu lekarskim do zaznaczenia przez lekarza jak się pacjent porusza (z pomocą kuli, dwóch, chodzika, balkonika, wózka, innej osoby) i jaka jest sprawność kończyn dolnych i górnych (pełna, częściowo ograniczona, całkowicie niesprawne) - tak więc jeśli u Ciebie czegoś takiego nie ma, to niech dostarczy dodatkowe dokładniejsze zaświadczenie. Jeśli wyjdzie, że ruchowo jest sprawna to ja bym nie dał "pełnego" zakresu prac. Jak ma z tytułu wzroku to wtedy daj na posadzkę antypoślizgową, uchwyty, likwidacja progów, dodatkowe oświetlenie, A jeśli wyjdzie, że ma coś z ruchem to daj jej na resztę robót.