becikowe a ojciec nieznany - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 02 mar 2009, 12:27

pani złożyła wniosek o becikowe i dodatek z tytułu urodzenia dziecka do rodzinnego, które pobiera.dołączyła do tego akt zupełny urodzenia dziecka, w którym występuje nazwisko męża, z którym się rozwiodła, jako ojciec, z adnotacją na drugiej stronie aktu, że na wniosek kobiety wpisano nazwisko jej i imie przez nią wskazane. kobieta twierdzi,że ojciec jest nie znany. mam pytanie czy powinienem od niej wziąć jeszcze ksero dowodu tego męża-z tym może być problem bo są po rozwodzie, i z drugiego ośrodka zaświadczenie że tam ojciec wpisany w akt nie pobrał-mąż, z którym jest po rozwodzie obecnie mieszka w innej gminie i płąci jej alimenty na 3 dzieci starszych. czy mam potraktować adnotacje z tego aktu jako, że ojciec jest nieznany i ewentualnie poprosić o napisanie mi oświadczenia dodatkowo przez nią o tym fakcie.prosze pomóżcie bo jestem w kropce tym bardziej,że pracownik socjalny naszego ośrodka dowiedział się nieoficjalnie, że ojcem dziecka jest jej były mąż-tzw. wpadka.wniosek złożyłą tego dnia jak byłem na szkoleniu i teraz nie do końca wiem co z nim zrobić dalej. pomóżcie!!!!!!!
~damian

Napisano: 02 mar 2009, 12:50

jak masz w akcie urodzenia że ojciec nieznany to nie badasz czy były mąż pobrał czy nie bo nie ma prawa od świadczeń na te dziecko bo nie jest jego ojcem
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2009, 13:13

w akcie mam dokładnie taką adnotacje:
na podstawie art. 42 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego wpisano nawisko: ......matki..... jako nazwisko i nazwisko rodowe ojca i na wniosek matki imię: .....takie jak ma ojciec.... jako imię ojca. treść tego artykułu brzmi dokładnie tak: Jeżeli nie nastąpiło uznanie dziecka lub sądowe ustalenie ojcostwa, wpisuje się do akt urodzenia dziecka jako imię ojca - imię wskazane przez przedstawiciela ustawowego dziecka, a w braku takiego wskazania - jedno z imion zwykle w kraju używanych oraz jako nazwisko ojca i jego nazwisko rodowe - nazwisko matki, z odpowiednią adnotacją w rubryce \"Uwagi\".
w rubryce imięi nazwisko ojca są dane włąśnie byłego męża.
i dlatego jestem w kropce co z tym dalej robić.
~damian

Napisano: 02 mar 2009, 14:17

proszę wypowiedzcie się coś więcej na ten temat!!!!!!!!!
~damian

Napisano: 02 mar 2009, 14:21

jak na wniosek matki coś wpisano to znaczy że ojciec dziecka nie uznał i tatuś nieznany.
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2009, 14:34

a co w takim przypadku z dodatkiem z tytułu samotnego wychowania dziecka do zasiłku rodzinnego, czy się należy na to dziecko czy nie. pytam bo jak próbowałem przyznać jej w amazisie ten dodatek na to jedno dziecko to za każdym razem jej nie przyznaje argumentując, że ona wychowuje z byłym mężem starsze dzieci ponieważ ma zasądzone na nie alimenty i pobiera świadczenia z funduszu alimentacyjnego......
~damian

Napisano: 02 mar 2009, 16:23

przecież jest samotna jak ma zasadzone alimenty o raczej nie wychowuje ich z byłym mężem
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 mar 2009, 17:05

na to dziecko jeszcze nie ma żadnych alimentów. wiem, że kiedyś było tak, że zaliczki z funduszem nie można było łączyć. chyba z funduszem jest tak samo skoro nawet program amazis nie chce mi dla niej przyznać samotnego z powodu alimentacji jaką jej prowadze w nemezisie na trójke starszych dzieci. te oba programy są z inforu i ich bazy są tak jakby łączone.
~damian

Napisano: 02 mar 2009, 17:48

a niby od kogo ma mieć te alimenty póki co tatuś jest nieznany, przysługuje jej nawet 170 z tytułu samotnego
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2009, 21:55

a czyw wie ktoś jak to zrobić w amazisie. mi za każdym razem wyskakuje,że jej się nie należy bo były mąż ma alimenty na jej 3 starszych dzieci.
~damian

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x