Becikowe-czy na pewno my płacimy?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Becikowe-czy na pewno my płacimy?
do Agata a gdybyś ty pojechala do rodziny np do niemiec to myslisz zeby ci cos tam na dziecko wypłacili? oni tu nie zamieszkują
napewno się nie należy jeden z rodziców musi mieszkać w polsce
Moim zdaniem nie przyznajemy, ale jak to udowodnić ? Pojęcia nie mam ! Niby pod koordynacje becikowe nie podlega, co nie znaczy że my MUSIMY przyznać.
Lecz kto ma rozstrzygnąć (jeśli nie ROPS, który musi znać przepisy UE i EOG ). Po zmianach, od stycznia :
,, Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jezeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowia inaczej \"
Lecz kto ma rozstrzygnąć (jeśli nie ROPS, który musi znać przepisy UE i EOG ). Po zmianach, od stycznia :
,, Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jezeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy o zabezpieczeniu społecznym stanowia inaczej \"
Czy to znaczy, że znów podlega koordynacji jednorazowa?
oczywiście ze becik nie p[odlega koordynacj!!!!!!!!!!! i to chyba od lipca 2008 jak sie nie myle!!!! nic im nie mozna \"zrocic\" musisz wyplacic i tyle... maja do tego prawo
a jak rodzice maja udokumentowac że nie otrzymali za granica becikowego?
Nie mają. Powiedzieli na gębę ( mieszkają 1 rok w Islandii). Ja byłem za odmową . Kolega - za przyznaniem. SKO -na pytanie nasze, wyraziło opinię,że nie widzi podstaw odmowy. ROPS - zbronił wysyłać do nich. Napisałemz tego notatyke . Wypłaciliśmy. Kierownik był tez - za.
pisze oświadczenie że na chwile obecną mieszka w Polsce i mam czarne na białym oni nie kłamia ja mam czystki
Agatko nie stosujesz nowelizacji ustawy? Myślę, że jak tam mieszkają to mogą być uprawnieni tam do świadczeń. Jednorazowa zapomoga nie przysługuje, jeżeli członkowi rodziny przysługuje za granicą świadczenie z tytułu urodzenia dziecka.
Oprócz Becikowe-czy na pewno my płacimy? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
tytuł wykonawczy US
Tytuł wykonawczy
dziecko ma swoje dziecko
Wyrok Trybunału a wszczęte postępowanie
jeszcze raz proszę!
Nadpłacony zasiłek pielęgnacyjny
Spłacone mimo braku decyzji o nienaleznie pobranych
odsetki od nienależnie przyznanych świadczeń
upomnienie
potrącenia w częściach decyzją ?
jak traktować koszty upomnienia!
odsetki