BECIKOWE DLA RODZINY ZASTĘPCZEJ - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 sie 2012, 23:45

WITAM SERDECZNIE :)
Mam pytanie:
Prawomocnym wyrokiem od poczatku lipca 2012r sa w mojej rodzinie 2 Dziewczynki- jako RODZINA ZASTĘPCZA. Jedna ma prawie 9 lat a druga 7 lat..

Czy należy mi sie BECIKOWE NA DZIECI W TAKIM WIEKU? na każde dziecko??? czy dotyczy to tylko rodzin naturalnych i adopcyjnych?
A co z Rodziną Zastępczą? czy wniosek powinnam złożyc w MOPS? termin 12 mies.? jakie dokumenty beda mi potrzebne? jak pisze sie wniosek o becikowe?
Na jakie przepisy, ustawy mogę się powołać w MOPS?

I jeszcze jedno pytanie:
Jaka jest róznica między opiekunem prawnym dzieci a opiekunem faktycznym?
rodzice biologiczni \"moich dzieci\" mają ograniczone prawa wiec jakim opiekunem ja jestem dla nich będąc Rodziną Zastepczą?

Jest to dla mnie wazne..dlatego bardzo prosze o pomoc...czekam na odpowiedz..
POZDRAWIAM...B.
~BASIA

Napisano: 22 sie 2012, 0:11

Czy jest ktoś, kto mi pomoże w tej sprawie? B.
~BASIA

Napisano: 23 sie 2012, 10:01

nie możesz ubiegać się o becikowe, nie jesteś ani opiekunem faktycznym wg ustawy o ŚR ani prawnym. Dopiero jak byś miała prawną opiekę to możesz się o to ubiegać, a wiek dzieci nie ma wielkiego znaczenia, ważne jest orzeczenie sądu o opiece.
~magda

Napisano: 23 sie 2012, 16:34

Basia opiekun faktyczny to taki, który wystapił z wnioskiem o przysposobienie, jesli w postanowieniu sądowym masz zapis że jesteś jednocześnie opiekunem prawnym dzieci to becikowe Ci się należy jesli nie ma tego zapisu to niestety odmowa
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 23 sie 2012, 16:42

Magda, sorry ale piszesz bzdury.
Jestem tego najlepszym przykładem. Jestem rodzicem zastępczym i jednocześnie prawnym opiekunem i jak najbardziej otrzymałam becikowe.
Warunek jest taki - rodzic zastępczy musi być jednocześnie prawnym opiekunem.

~Iwona

Napisano: 23 sie 2012, 23:40

Dziękuję WAM Kochani :) czegoś sie dowiedziałam..niestety nie mam w prawomocnym wyroku Sądu o ustanowieniu nas Rodzina Zastępczą wzmianki ze jesteśmy opiekunami prawnymi dziewczynek...rodzice mają tylko ograniczone prawa...wiec na razie nie możemy byc opiekunami prawnymi...myślałam, że jesteśmy tymi opiekunami faktycznymi dla nich....bo faktycznie nimi sie teraz opiekujemy..hmm...kto to wszystko wymyślił...ale i tak Wam dziękuję ..B
~BASIA

Napisano: 24 sie 2012, 15:12

Pozdrowionka Basieńka, ucałuj maluszki.
~Iwona

Napisano: 26 sie 2012, 2:45

...ucałowane ♥
~BASIA

Napisano: 22 lis 2021, 11:03

Rodzina zastępcza stała się opiekunem prawnym dzieci, które były już wcześniej w innej rodzinie zastępczej. Czy jako OSP mamy obowiązek ponownie wypłacić becikowe (jednorazową zapomogę) na te dzieci zgodnie z art.15b, mimo że inna rodzina już pobrała becikowe na te dzieci?
Dziękuję za odpowiedz:)
Prac socjalny
Praktykant
Od: 06 lis 2019, 10:38
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 22 lis 2021, 11:19

Prac socjalny pisze:
22 lis 2021, 11:03
Rodzina zastępcza stała się opiekunem prawnym dzieci, które były już wcześniej w innej rodzinie zastępczej. Czy jako OSP mamy obowiązek ponownie wypłacić becikowe (jednorazową zapomogę) na te dzieci zgodnie z art.15b, mimo że inna rodzina już pobrała becikowe na te dzieci?
Dziękuję za odpowiedz:)
becikowe-dla-opiekuna-prawnego-matce-wy ... -207298541
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x