bedzie obgadywanie - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 30 mar 2014, 18:36

Moim zdaniem opiekunowie osób niepełnosprawnych mają rację.
Nie, nie protestując pod Sejmem, ale domagajac sie równego traktowania.
Mimo że rzeczywiście przypadki naciągania wśród tej grupy są znacznie liczniejsze niż wsód rodziców dzieci, to jednak trzeba jasno powiedzieć, ze jest też spora grupa osób, które rzeczywiście zrezygnowały z aktywności zawodowej w zwiazku z koniecznością zapewnienia opieki niepełnosprawnemu członkowi rodziny.
I nalezy im się taka sama pomoc od państwa co rodzicom dzieci. Celowo nie piszę o kwotach, bo to uważam w sytuacji nierówności za temat drugorzędny.
Moim zdaniem opiekunom pozostaje skupić swoją aktywność na domaganiu się rozpatrzenia zgodności z konstytucją art. 17 ust. 1b ustawy. To jest kość która warto gryźć.

kronos79 - chyba po raz pierwszy napisałeś coś pozytywnego o nas - opiekunach
dziękuję
~Małgorzata

Napisano: 31 mar 2014, 10:05

tak własnie mowia ze zyja z 820 zł i to fikcja
bo jezeli by utrzymywali sie tylko z 820 zł to co maz nie pracuj e?
a jezlei nie pracuje to nalezy sie im ZR + dod
u mnie taka babeczka 1 + 1 dziecko + konkubent on pracuje ale kryterium nie przekraczaja
wiec ona razem od nas bierzez 1200 zł na czysto!
on zarabia 1700 zł i maja wspolnie 2900 zł
i tylko 1 dziecko i nie ejst lezace a chodzi do szkoly

natomiast moja kolezanka na przeciwko zarabua 1250 zł pracujac 8 godzin dziennie w FA , jej maz ma takze najnizsza krajową wiec razem maja 2500 zł , pracuja w dwóch roznych miejscowosciach dojezdzaja dwoma autami na paliwo idzie im 700 zł miesiecznie wiec zostaje 1700 zł i maja małe dziecko oczywiscie ZR sie nie nalezy i jak tu przezyc pracujac godnie ???
~eryka

Napisano: 31 mar 2014, 12:48

@Małgorzata:
\"kronos79 - chyba po raz pierwszy napisałeś coś pozytywnego o nas - opiekunach
dziękuję \"

No nie przesadzaj, negatywnych rzeczy na temat opiekunów też nie pisałem.
Staram się nikogo nie osądzać, wiem, ze w życiu przypadków jest znacznie więcej niz jest w stanie ogarnąć umysłem ustawodawca.
Natomiast drażni mnie z jednej strony szantażowanie państwa czy to przez górników, związki zawodowe, czy to rodziców niepełnosprawnych dzieci czy opiekunów osób niepełnosprawnych.
I podobnie drażni mnie nieodpowiedzialne zachowanie rządzących, którzy temu szantażowi ulegają.

"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 31 mar 2014, 15:24

ostatnio dowiedziałam się że osoba niepełnosprawna w stopniu znacznym na stałe, na którego matka bierze sp pracuje i to również na nocne zmiany , a matka dorabia n czarno teraz po tym proteście to ludzie wszystko do ośrodków przyniosą tak są wkurzeni
~jola

Napisano: 31 mar 2014, 15:57

hehe, osoby niepełnosprawnej nie można zatrudniać w porze nocnej, więc pewnie się nie przyznała do niepełnosprawności.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x