Bezdomny a dowód - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 27 lis 2014, 11:16

Mam pytanie dotyczace osoby bezdomnej.
Mam w schronisku bezdomnego, który ubiega się o pomoc finansową i należy z nim zrobić wywiad. Problem tylko, bo bezdomny nie ma dowodu.
Schronisko potwierdza tożsamość.
Pytanie zrobić wywiad czy nie.
Eliza12

Napisano: 27 lis 2014, 11:27

Może być paszport lub inny dowód- pisemny np. leg. ubezpieczeniowa
zzzz

Napisano: 27 lis 2014, 13:28

musi posiadać ważny dokument ze zdjęciem, na podstawie którego możliwe jest potwierdzenie tożsamości. to wynika z ustawy. jak złożył wniosek, to spisz z nim kontrakt, zobowiąż do wyrobienia dowodu i zawieś postępowanie, do momentu przedstawienia przez niego dowodu. jak przyjdzie z dowodem, to odwiesisz postępowanie i zrobisz wywiad.
p..

Napisano: 27 lis 2014, 16:04

Ciekawe na jakiej podstawie jest w schronisku, skoro schronienie też przyznawane jest decyzją administracyjną, a zatem na podstawie wywiadu? Skoro nie ma dowodu, powinien iść na ulicę i wrócić, jak będzie miał dowód, tak? Czy wyście wszyscy na głowy poupadali??? A jak on nie ma na zdjęcia do dowodu, to nie udzielicie mu pomocy na zdjęcia do dowodu, bo nie ma dowodu, tak? Jesteście rewelacyjni, gratulacje :lol:
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2014, 16:46

spokojnie jerzozwierzu, nikt tu na głowę nie upadł.wręcz zupełnie odwrotnie. nie wiem jak jest u ciebie, ale jeśli wydanie decyzji jest konieczne do przyjęcia do schroniska u was, to macie dopiero... w moim mieście istnieje kilkadziesiąt schronisk prowadzonych przez pozarządówki mające umowy z ratuszem. przyjmują bez decyzji, ale z dokumentem tożsamości. jak nie ma, to może iść do noclegowni/ogrzewalni. nie ma na zdjęcia, to mu zrobią za darmochę a wniosek może złożyć w naszym magistracie, niezależnie od ostatniego adresu. brak dowodu=brak wywiadu. wniosek oczywiście można przyjąć. reszta jak opisałem wyżej.
p..

Napisano: 28 lis 2014, 10:55

Ustawa o pomocy społecznej:
art.36: Świadczeniami z pomocy społecznej są:
...
2) świadczenia niepieniężne:
...
i) schronienie,

art. 106
1. Przyznanie świadczeń z pomocy społecznej następuje w formie decyzji administracyjnej.
2. Udzielenie świadczeń w postaci interwencji kryzysowej, pracy socjalnej, poradnictwa, uczestnictwa w zajęciach klubu samopomocy, a także przyznanie biletu kredytowanego nie wymaga wydania decyzji administracyjnej. (schronienia tu brak - przypis mój).

Tyle przepisy prawa o kwestii: schronienie a decyzja. Wiem, że są różne praktyki, wasz system jest na pewno wygodniejszy, ale póki co, wychodzi na to, że w świetle przepisów wasze postępowanie jest nieprawidłowe.
Jeśli natomiast chodzi o kwestię posiadania dokumentu ze zdjęciem, będę wdzięczny za wskazanie, który konkretnie przepis mówi o takim obowiązku.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2014, 11:35

Udzielenie schronienia osobie bezdomnej w okresie ochronnym jest interwencją. Nie wyobrażam sobie sytuacj kiedy bezdomny pojawia się w schronisku o Np. 18 i nie zostaje przyjęty bo nie ma decyzji....a ops juz zamknięty.
Do sporządzenia wywiadu konieczny jest dowód osobisty ku inny dokument potwierdzający tożsamość - rozporządzenie w sprawie wywiadu....

Potwierdzenie tożsamości przez schronisko - myślę, ze i mozna ale na piśmie, pieczątki naglowkowe i imienne oraz faktyczne osobiste wskazanie, ze o tego klienta chodzi. No chyba, ze zdjęcie nakleili na poświadczenie;-)
moonia

Napisano: 28 lis 2014, 14:47

Robi się interesująco, bo pojawiły się dwa równoległe tematy ;)
1. Schronienie nie równa się interwencja kryzysowa, to różne świadczenia, o czym świadczy fakt, że w katalogu świadczeń są wymienione osobno. Oczywiście, że poza godzinami pracy OPS schronisko przyjmuje interwencyjnie - wywiad następuje w pierwszym dniu roboczym po przyjęciu interwencyjnym, następnie schronienie jest przyznawane decyzją wstecz, od daty przyjęcia interwencyjnego. Przecież jeżeli np. ktoś skorzysta ze schronienia w placówce poza moją miejscowością i placówka wysyła mi rachunek, a ja nie przyznałem schronienia decyzją, to nie mam żadnych podstaw, żeby im zapłacić. W przeciwnym wypadku każdy mógłby sobie wziąć do domu osobę bezdomną, a potem wysłać OPSowi rachunek i kazać płacić.

2. Jeśli chodzi o rozporządzenie w sprawie wywiadu, to niczego takiego tam nie ma. Art. 107 ust. 5b: USTAWY, nie rozporządzenia: Sytuację osobistą, rodzinną, dochodową i majątkową osoby lub rodziny ustala się na podstawie następujących dokumentów:
1) dowodu osobistego lub innego dokumentu stwierdzającego tożsamość;
...owszem, ale z kolei np pkt. 6 mówi:
6) orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;
- a przecież nie żądasz tego od każdego klienta, bo nie każdy klient jest niepełnosprawny, nie? To nie jest tak, że sytuacja musi być ustalona w oparciu o wszystkie wymienione dokumenty, bo to byłoby absurdalne, przecież od emeryta nie zażądasz oświadczenia o wynagrodzeniu, a od Polaka dokumentów określających status cudzoziemca. Chodzi mi o to, że nie znam żadnego przepisu, z którego by wynikało, że przyznanie pomocy jest warunkowane posiadaniem dokumentu ze zdjęciem, jak twierdzi p. Gdyby tak było, to jeżeli klient doskonale, od lat p. znany zgubi dowód, to p. powinien/powinna powiedzieć: "Ja wiem, że to pan, ale nie ma pan dokumentu ze zdjęciem, więc sorry". Czy p. tak zrobi, jeżeli gość ma np. zapalenie oskrzeli, potrzebuje na antybiotyk i nie bardzo może czekać miesiąc na dowód? No chyba nie, co? Jest oczywiste, że tożsamość osoby musi zostać ustalona, ale moim zdaniem poświadczenie osób, które klienta znają, i zweryfikowanie podawanych przez niego danych np. w ewidencji ludności w zupełności wystarczy i - jeszcze raz - z żadnego przepisu nie wynika, że bez dokumentu ze zdjęciem nie można skorzystać z pomocy.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 lis 2014, 14:51

szanowny jerzozwierzu, zacytowałeś ze 106, to pójdź dalej i przeczytaj 107, a konkretnie ust 5b pkt 1. tam podstawa prawna.
jeśli chodzi o zasady przyjmowania bezdomnych do schronisk, to masze postępowanie jest całkowicie prawidłowe. jak napisałem wcześniej, prowadzą je pozarządówki, mające umowę bezpośrednio z gminą i przez nią dofinansowywane. zapewnienie schronienia, jako zadanie gminy jest przez te placówki po prostu realizowane. ops nie ma z nimi nic wspólnego, poza ew. współpracą. nie wydajemy skierowań, tym bardziej decyzji w sprawie schronienia (i chwała komu trzeba, bo przy co najmniej 3000 bezdomnych przewijających się corocznie przez miasto, pracownicy socjalni po prostu by się zatkali). wskazujemy jedynie miejsca gdzie bezdomny może się udać. cała reszta dzieje się poza ops, no chyba, że będzie wniosek bezdomnego o udzielenie pomocy finansowej, to wtedy oczywiście wywiad, pod warunkiem, że ma dokument umożliwiający stwierdzenie tożsamości.
p..

Napisano: 28 lis 2014, 15:09

byłeś szybszy ;)
nie przekonuje mnie twoja interpretacja, szczególnie w przypadku bezdomnych. no chyba, że znasz wszystkich bezdomnych i ich dane osobowe (sic!). piszesz o potwierdzeniu tożsamości przez dwie osoby. ok, ale powinny być to osoby znane tobie i wiarygodne. przyjąłbym takie rozwiązanie w naprawdę wyjątkowej sytuacji. znam, powiedzmy, iluś tam bezdomnych na terenie mojego działania, lecz większości nie znam imienia i nazwiska, nie mówiąc o pełnych danych osobowych, bo po prostu nie korzystali nigdy z pomocy wymagającej wywiadu, nie mają dowodu i nie chce im się go wyrabiać.
oczywiście, jeśli rzeczywiście znam klienta, bo korzystał z pomocy i jestem sam w stanie potwierdzić jego tożsamość, to jak najbardziej przeprowadzę wywiad, a następnie poproszę o oświadczenie, w którym zobowiąże się do przedstawienia dowodu po jego wydaniu.
nie zgodzę się z tobą, co do dowolnego traktowania art. 107 5b 1. zupełnie nie przekonująca argumentacja. na podstawie właściwego dokumentu potwierdzasz tożsamość, którą posiada każdy obywatel, i to jest wymagane. jeśli w trakcie wywiadu dowiadujesz się o innych okolicznościach wymienionych dalej w 107 5b, to masz prawo żądać od klienta odpowiedniej, wymienionej w przepisie dokumentacji, bo bez niej niczego nie stwierdzisz. o tym ten przepis mówi i tak należy go rozumieć. tak naprawdę, to powinieneś żądać od klienta dowodu osobistego przy okazji każdego wywiadu (mógł np. go wymienić).
p..

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x