beznadziejnie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 17 kwie 2013, 15:39

jestem pracownikiem socjalnym czlonkiem ZI
ten nasz zespól to nic nie robi, zbiera się czlonkowie podpiszą listę i nic , a nic, szlak mnie trafia,
biegam po terenie (cała gmina,) przeprowadzam wywiady do NK,
monitoring notatki , bo nasza pani sekretarz zaznacza w kartach monitoring co miesiąc, bez względu na sytuację,
srodowisk jest masa, ostatnio zasugerowałam aby pani sekretarz przejrzała teczki, to by zakończyl procedurę np. tam gdzie osoba stosująca przemoc wyprowadziła się, lub tam gdzie po interewncji policji sytuacja uległa zmianie , bo ja monitoruje niektóre środowiska przez rok, notatki muszą by!!!! wprawdzie krótkie i lakoniczne , bo i czasu brak,
ale bez echa,
ja swoje ,
alkoholik swoje ,
a zespól nic, żadnego pisma Pani sekretarz do instytucji współpracujących nie napisała
mam dość !!!
~OLA

Napisano: 17 kwie 2013, 16:12

a po co wywiady do ZI?
~ena

Napisano: 17 kwie 2013, 16:22

do teczek ,
takie zalecenie Pani D.
z ministerstwa również
~OLA

Napisano: 17 kwie 2013, 16:37

my nie robimy wywiadó specjalnie do przemocy. Tylko monitoring, praca socjalna i co tam ZI zadecyduje. Ale wywiadów nie.
~ena

Napisano: 17 kwie 2013, 16:55

my tak, i to są w wiekszości duże wyw.
ponieważ osoby nie sa znane ośrodkowi bo nie korzystają
~OLA

Napisano: 17 kwie 2013, 16:57

my z kolei mamy problem bo nie wszyscy socjalni chcą przekazywać notatki dla ZI z wizyt w środowiskach. I mamy problem:/
~ena

Napisano: 17 kwie 2013, 17:10

ja robię przemoc sama,
dodatkowo teren (okrojony) zasiłki
~OLA

Napisano: 18 kwie 2013, 2:24

Wywiady środowiskowe ze strony pomocy społecznej powinny być sobie (bo przecież dotyczą innych zagadnień), zaś wywiady środowiskowe przeprowadzane przez pracownika socjalnego (powołanego w skład GR) na potrzeby procedury NK powinny także być sobie.
To zupełnie dwa, różniące się od siebie zagadnienia.
Dlaczego przewodniczący ZI (którzy są zarazem dyrektorami MOPR/GOPS/ nie potrafią tego zatrybić? Nie rozumiem!
Pracownik socjalny, jeśli robi wywiad np. na temat tego, czy komuś należy się pomoc materialna to działa pod rządami przepisów ustawy o pomocy społecznej.
Natomiast, jeżeli ten sam prac. socjalny, powołany w skład GR w związku z przemocą w rodzinie, taki wywiad sporządza pod kątem ulżenia rodzinie będącej pod działaniem przemocy.
I to są dwa różne wątki zagadnienia!
Jak widać \"tfurcy\" głupawych ustaw i rozporządzeń nie potrafili tych zagadnień rozgraniczyć!
A na drzewo z nimi!
~Jerry

Napisano: 18 kwie 2013, 10:50

Aha, czyli przewodniczący ZI- kierownik gops powinien zlecić pr.socjalnemu wykonywanie wywiadów do prac ZI.
Czy jeżeli mamy przypadek przemocy na terenie socjalnego, który nie należy do ZI (u nas ZI=gr) to musimy go powołać do ZI zeby zrobił wywiad dotyczący przemocy???? czy po prostu go robi i w ramach swoich obowiązków przekazuje go dla Przewodniczącego? nie będąc przy tym członkiem ZI.
~ena

Napisano: 18 kwie 2013, 12:08

powołać go do GR! ale nie rozumiem po co robić wywiad u rodzin dotkniętych przemocą??? już druki Kart są obszerne i zawierają to co było by w wywiadzie (szczególnie część C). Prawda?
~maggi

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x