jak przychodzi zapoznac sie ze sprawa to pisze taki wniosek o zgode na zmiane decyzji i przypisania do zwrotu i ze zobowiazuje sie do zwrotu nien. pobr sw. wraz z odsetkami
jaki harmonogram
informuję na decyzji o NP że zostanie to potrącone z nienależnych, a jak mam przyznanie po NP to tylko pismo informacyjne, że od miesiąca ... nastąpi potrącanie na podstawie art. ...
z tego co ja wiem to odsetek bez zgody strony potrącać nie można, tak się dowiedziałam od jakiegoś mądrego na szkoleniu, więc bez zgody strony nie potrącam. wyliczam na koniec odsetki po spłacie należności i wzywam pismem do zapłaty.
zwrot podlega łącznie z ustawowymi odsetkami,taki jest zapis w ustawie,jeżeli osoba jest pouczona w decyzji o zwrocie ,to po co tworzyć jeszcze dodatkowe dokumenty
a gdzie jest zapis że możemy potrącać odsetki?
przecież art. 30 ust. 6 ustawy mówi tylko że: \"kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych ustalone ostateczną decyzją podlegają potrąceniu z wypłacanych świadczeń rodzinnych\" nie ma mowy że \"kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych wraz z odsetkami...\"