Błąd we wniosku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: wczoraj, 17:09

Pisze z pytaniem czy jest możliwość zrobienia czego kolwiek jeśli popełniłem błąd w pisaniu dodatku mieszkaniowego nie podałem dochodu dziecka i boję się konsekwencji ponieważ minęło już pół roku od tego i teraz składam na nowy okres. Dodatek przysługiwał mi nawet po dodaniu tych kosztów lecz był mniejszy. Jest możliwość zrobienia czego kolwiek w tej sytuacji?
Polskiczłowiek43
Praktykant
Od: wczoraj, 17:02
Zajmuję się: :)

Napisano: 5 min temu

nie podałem dochodu dziecka
jeśli rzeczywiście nie podała Pani dochodów dziecka i fakt ten miał wpływ na wysokość przyznanego świadczenia to taka decyzja kwalifikuje się do uchylenia i zwrotu świadczenia w podwójnej wysokości na podstawie:
art. 145 KPA W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
(...)
pkt 5)
wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
oraz:
art. 7 ust. 9. udm Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Wypłatę dodatku mieszkaniowego w skorygowanej wysokości wstrzymuje się do czasu wyegzekwowania należności.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x