Błąd we wniosku
-
- Praktykant
- Zajmuję się: :)
- Kontakt:
Błąd we wniosku
Pisze z pytaniem czy jest możliwość zrobienia czego kolwiek jeśli popełniłem błąd w pisaniu dodatku mieszkaniowego nie podałem dochodu dziecka i boję się konsekwencji ponieważ minęło już pół roku od tego i teraz składam na nowy okres. Dodatek przysługiwał mi nawet po dodaniu tych kosztów lecz był mniejszy. Jest możliwość zrobienia czego kolwiek w tej sytuacji?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Błąd we wniosku
jeśli rzeczywiście nie podała Pani dochodów dziecka i fakt ten miał wpływ na wysokość przyznanego świadczenia to taka decyzja kwalifikuje się do uchylenia i zwrotu świadczenia w podwójnej wysokości na podstawie:nie podałem dochodu dziecka
art. 145 KPA W sprawie zakończonej decyzją ostateczną wznawia się postępowanie, jeżeli:
(...)
pkt 5)
wyjdą na jaw istotne dla sprawy nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu wydania decyzji, nieznane organowi, który wydał decyzję;
oraz:
art. 7 ust. 9. udm Jeżeli w wyniku wznowienia postępowania stwierdzono, że dodatek mieszkaniowy przyznano na podstawie nieprawdziwych danych zawartych w deklaracji lub wniosku, o których mowa w ust. 1, osoba otrzymująca dodatek mieszkaniowy jest obowiązana do zwrotu nienależnie pobranych kwot w podwójnej wysokości. Należności te wraz z odsetkami i kosztami egzekucyjnymi podlegają przymusowemu ściągnięciu w trybie postępowania egzekucyjnego w administracji. Wypłatę dodatku mieszkaniowego w skorygowanej wysokości wstrzymuje się do czasu wyegzekwowania należności.
Oprócz Błąd we wniosku - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
DOPŁATY DO CZYNSZU - MIESZKANIE NA START
Co powinnam zrobić...jeśli już nie pobiera DM od marca
Nakaz płatniczy
mieskzanie gminne czynsz i fundusz remontowy
CEEB a Dodatek mieszkaniowy
Ryczałtowa za 1 kWh energii elektrycznej
wywiad do dodatku mieszkaniowego
Powierzchnia lokalu po spadku
brak dochodu
dodatkowe 15 m
wezwanie o zwrot dm