błagam pomocy - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 lis 2016, 14:38

pomocy :(
mam dłużnika który ciągle do mnie pisze, o wyjaśnienia,umorzenia, odroczenia
przebywa w zakładzie karnym, odroczyłam mu cały dług do czasu opuszczenia zakładu karnego,
obecnie wydana została decyzja na nowy okres świadczeniowy,
jak Pan otrzymał zawiadomienie o przyznanym świadczeniu już napisał o odroczenie płatności z F.A od tej konkretnej decyzji,
zaledwie jedna wypłata poszła :o ,
podpowiedzcie mi co mam zrobić ?????
bet

Napisano: 21 lis 2016, 14:42

nie widzę podstaw do jakiekolwiek odroczenia i nie wiem czemu mu odroczyłaś coś wcześniej.
Rozeznanie sytuacji i odmowa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 14:50

Nie słuchaj Elmera.
Postąpiłaś prawidłowo.
Slim Fast

Napisano: 21 lis 2016, 14:52

taaaa osadzenie w ZK jest czynnikiem umożliwiającym odroczenie płatności, taaaaaa
Z Z tytułu osadzenia w ZK (pewnie za niepłacenie alimentów) dłużnik ma przywileje.
Weź się facet ogarnij i poczytaj parę wyroków
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 14:56

tu masz parę wyroków, wprawdzie o umorzeniu, ale do wykorzystania:
W orzecznictwie sądów administracyjnych nie jest kwestionowane zapatrywanie, zgodnie z którym za wyjątkową nie może być uznana sytuacja, będąca efektem działań podmiotu zobowiązanego do alimentacji (vide chociażby: wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Szczecinie z dnia 15 września 2010r., w sprawie sygn. akt II SA/Sz 411/10; wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z dnia 14 kwietnia 2009r., w sprawie sygn. akt IV SA/Po 570/08, wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 14 stycznia 2010r., w sprawie sygn. akt I OSK 1166/09; wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z dnia 23 stycznia 2007r., w sprawie sygn. akt II SA/Bd 786/06 oraz wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 stycznia 2008r., w sprawie sygn. akt I OSK 544/07, https://orzeczenia.nsa.gov.pl).
Pogląd powyższy został potwierdzony także w wyrokach Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 24 lipca 2012r., w sprawie sygn. akt II SA/Łd 209/12, oraz Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 4 lipca 2013r., w sprawie sygn. akt I OSK 2543/12, które oceniały zasadność odpowiednio: skargi i skargi kasacyjnej J. Ł. na poprzednią decyzję odmawiającą umorzenia należności wypłaconych z tytułu świadczeń alimentacyjnych, https://orzeczenia.nsa.gov.pl). \
W ślad za tymi orzeczeniami należy jasno wskazać, iż odbywanie kary pozbawienia wolności nie jest okolicznością obiektywną, lecz stanowi efekt działań skarżącego zabronionych z punktu widzenia prawa. Tym samym samodzielnie nie może stanowić okoliczności uzasadniającej umorzenie należności z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Nie uzasadnia też umorzenia tych należności sama tylko hipotetyczna możliwość nie znalezienia pracy po opuszczeniu zakładu karnego. Wiek, który wówczas skarżący osiągnie, z punktu widzenia aktualnie ocenianego rozstrzygnięcia, nie może mieć istotnego znaczenia, a ponadto już teraz nie można wykluczyć korzystnej zmiany sytuacji majątkowej skarżącego w przyszłości.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 15:17

przebywa w zakładzie jet chory nie pracuje,oczywiście że była odmowa i umorzenia i odroczenia ale on się odwołał więc dostał odmowę umorzenia , jedynie odroczenie, i też się odwołał od tego odroczenia bo on chce umorzenia
jeszcze ciepła decyzja nie wpięta w akta z odwołania SKO przyszła gdzie utrzymali w mocy decyzją odraczającą

ale teraz ponownie się odwołał od decyzji którą przyznano świadczenie
i obecnie nie wiem co mam począc bo decyzja nadal jest w obiegu prawnym świadczenia są wypłacane , a tak naprawdę to dopiero miesiąc wypłacione było
co mam mu odpisać , odpisać to pól biedy ale jaka podstawa do tego że brak podstaw do odroczenia
czy ponownie wszczęcie i nowa dyeczjia ?????
bet

Napisano: 21 lis 2016, 15:21

odwołał się od decyzji, przyznającej świadczenie?

Wysyłasz wszystko do SKO. Niech się oni z tym kopią.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E09B02E9FC
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 15:38

Elmer, dlaczego narzucasz swoje racje...wypowiedziałeś sie i pozwól każdemu podjąć decyzję....jaka by ona nie była
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 15:39

a co cię dziś ugryzło?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 21 lis 2016, 15:39

w zwiazku z tym co zaczyna dziać sie na tym formu, rozpatruje złożenie skargo do administratora
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny