błędna decyzja - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 17 gru 2013, 16:12

Witam wszystkich przedświąteczne.

Przekopując dokumenty (do sprawy o alimenty dla dziecka w pieczy zast. ) zobaczyłam ze decyzja dot. świadczeń dla rodziny zastępczej została wydana błędnie.
Rodzina (dziadkowie) została uznana za niezawodową a przecież jest spokrewnioną (wstępni), otrzymywali 1.000zł zamiast 660zł

Trochę słabo mi się zrobiło.
Jak z tego wybrnąć?
~Elwira

Napisano: 17 gru 2013, 16:17

zostaw to tak juz. i siedz cicho.
~Ala

Napisano: 17 gru 2013, 23:02

Nie popieram rozwiązania zaproponowanego przez Alę. Bo nienależnie wypłacana kwota narasta i będziesz się cały czas bać, że to zostanie odkryte. Może spróbuj porozmawiać z rodziną zastępczą, wytłumaczyć pomyłkę, poprosić o zgodę na zmianę decyzji i na potrącenia nadpłaty z kolejnych świadczeń. Czasem ludzie są uczciwi i porządni, może się uda?
~kasia

Napisano: 18 gru 2013, 0:42

Próba rozmowy z RZ..tak wytłumaczenie pomyłki -tak, prośba o zmianę decyzji i wypłacanej kwoty- jak najbardziej.. ale potrącania nadpłaty z kolejnych świadczeń - absolutnie nie.. jeśli już to wniosek o anulowanie/umorzenie nienależnie pobranych świadczeń...
przecież to nie ich wina..
~..

Napisano: 18 gru 2013, 13:08

No to jest jakiś pomysł. Ale mogę im umorzyć nienależnie pobrane świadczenie? Myślę że jakbym tak zrobiła to by się zgodzili na takie rozwiązanie.
~Elwira

Napisano: 18 gru 2013, 13:47

Ja uważam, że to nie jest nienależnie pobrane świadczenie. Przecież pobierali zgodnie z decyzją. Myślę, że rozwiązanie Kasi jest lepsze. Wiem,że u nas była wcześniej taka sytuacja (koleżanka też wypłacała większą kwotę) i RZ pisemnie wyraziła zgodę na potrącanie. W tym piśmie sami określili jaką kwotę można im potrącać miesięcznie. Chyba przez półtora roku mieli wypłacane świadczenie w mniejszej kwocie.
~K...

Napisano: 18 gru 2013, 13:51

Trzeba wysłać akta do SKO z wnioskiem o stwierdzenie nieważności decyzji przyznajacej świadczenie w wysokości wyższej niż należna. Po wydaniu decyzji przez SKO wydać nową decyzję z prawidłową kwota. Nastepnie wydać decyzję o wysokości nienaleznie pobranych świadczeń.
~Anna

Napisano: 18 gru 2013, 13:54

zgodne z decyzją, ale mimo wszystko nienależne.. bo \"należało\" im się 660zł a nie 1000 zł.
Umorzyć można..
A co do potrącania.. jeśli ich finansowe możliwości na to pozwalają i jest to nieduża kwota ( świadczenie pobierane od niedawna..) to może i pomysł do przyjęcia.. tak czy inaczej jest to kwota 330zł x ilość miesięcy.. nie sądzę, żeby była niewielka.. a potrącając zabiera się Dziecku tak naprawdę..
~..

Napisano: 18 gru 2013, 14:07

uchylić decyzje od teraz i zacząć wypłacać poprawnie, nie mam do końca przekonania że jest to św. nienależnie pobrane !!!
~Tomasz

Napisano: 18 gru 2013, 17:12

zgadzam sie z Tomaszem , u nas była podobna sytuacja i to nie wina rz-dziadków , a zabierając szkodzi się dziecku , , nienależnie pobrane umarza się. Każdemu może się przydarzyć pomyłka i można ją naprawić .
~Ania

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x