brak możliwości ustalenia dochodu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 gru 2015, 9:37

witam
mam pytanie dotyczące sytuacji gdzie nie można ustalić dochodu rodziny. Rodzina 3 osobowa, matka z dwojgiem synów (dorosłych) obaj nie zarejestrowani w PUP, pracują dorywczo ale na siebie a nie na utrzymanie, bo maja swoje potrzeby, w oświadczeniu piszą że są na utrzymaniu matki, natomiast matka oświadcza że żyje z niczego a synowie jej czasami nie codziennie rzucą jakieś 10-20zł. wezwałam do ośrodka w celu konfrontacji i wyjaśnienia stanu faktycznego wszystkich jednak panowie nie przyszli i nie będą nic wyjaśniać, a z oświadczenia dodatkowego matki nic nowego nie wynika. Ja wiem że ona pracuje ale na czarno, synowie też pracują jednak wiem że tego nie udowodnię. W tej sytuacji co mogę zrobić i co im przyznać tzn w zasadzie jej?
Kaska 41

Napisano: 16 gru 2015, 10:31

Ocenić, czy nie występuje art. 11 ust. 2 tj.ewentualnie wydać decyzję odmowną z uwagi na brak współpracy w ustaleniu faktycznej sytuacji dochodowej rodziny, która ma wpływ na rodzaj i wysokość świadczenia z pomocy społecznej. W uzasadnieniu podać wszystkie działania na rzecz ustalenia syt. dochodowej a także wykazać sprzeczność w informacjach.
ewuś ...

Napisano: 16 gru 2015, 11:16

Zajrzyj do wyroku III SA/Kr 1522/14
miotła

Napisano: 16 gru 2015, 14:03

Dzięki za odpowiedź, zrobiłam odmowę okresówki, powołałam się na brak współpracy, opisałam dokładnie całą sytuację, łącznie z widoczną dysproporcją w wykazywanym braku dochodów a sytuacją w domu (pełna lodówka, gotowany obiad, telefony kom, brak zadłużenia za prad, butla gazowa, itp) a dochodami na poziomie 0zł, zobaczymy co dalej, natomiast przyznałam na jedną osobę czyli na nią celówkę na żywność i część opału, z uwagi na trudny okres "zimowy",

Ale podsumowując to tak mnie Ci ludzie wkurzają że mam ich dosyć, ja chyba zacznę uczyć się od nich gospodarowania finansami - jak mieć wszystko przy zerowym dochodzie :)
Kaska 41

Napisano: 16 gru 2015, 15:11

Kaska 41 pisze:Ale podsumowując to tak mnie Ci ludzie wkurzają że mam ich dosyć, ja chyba zacznę uczyć się od nich gospodarowania finansami - jak mieć wszystko przy zerowym dochodzie :)
Dobrze powiedziane :) :)
BadAss

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem