Cześć, co zrobić w sytuacji kiedy zapomniałam przedłużyć zasiłku pielęgnacyjnego w związku ze złożonym nowym wnioskiem o wydanie nowego orzeczenia? Poprzednie orzeczenie było ważne do końca lipca, zaświadczeniem wydłużone do 31.01.2026, ale zapomniałam tego przedłużyć z urzędu (zaświadczenia Pani nie przynosiła). Teraz Pani przyszła już z nowym orzeczeniem, wypełniła wniosek. Przyznam teraz od sierpnia, ale trochę kicha ;-/
Powiedz mi jeszcze, proszę, czy w takiej decyzji w tym przypadku piszecie, że wypłata za lipiec została zrealizowana z innej decyzji? Albo np. w trakcie tych przedłużonych decyzji wystawiacie nowe decyzje na nowe orzeczenia, to w uzasadnieniu też macie zapis, że wypłata za taki a taki miesiąc została zrealizowana z poprzedniej decyzji?
Czy jeżeli jest to zmiana decyzji przedłużającej i w orzeczeniu mamy: orzekam zmienić zasiłek pielęgnacyjny.... przyznając na... w okresie od... do.... to już w uzasadnieniu nie piszę, że te poprzednie miesiące były zrealizowane tą decyzją przedłużającą?
1. Jeżeli jest przedłużenie, a w trakcie nowy wniosek i orzeczenie, które stało się ostateczne w danym miesiącu i w tym miesiącu robicie jeszcze decyzję, to jest to zmiana decyzji poprzedniej i nie trzeba pisać w uzasadnieniu, że kwoty z poprzednich miesięcy były zrealizowane poprzednią decyzją, ponieważ ta decyzję zmieniam i mam to napisane wcześniej " zmieniając decyzje ..... orzekam....
2. Jeżeli jest przedłużenie, a w trakcie nowy wniosek i orzeczenie, które stało się ostateczne w danym miesiącu, ale decyzję robicie już w kolejnym miesiącu (czyli decyzja przedłużająca zdechła z mocy prawa z ostatnim dniem miesiąca poprzedniego) to wtedy orzekam przyznać od JAKIEJ DATY? Daty złożenia wniosku o nowe orzeczenie czy od miesiąca następnego po miesiącu w którym orzeczenie stało się ostateczne? I CO W UZASADNIENIU? Zapis, że świadczenia za poprzednie miesiące zrealizowane inną decyzją?