brak wywiadu
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
brak wywiadu
człowiek napisał podanie i po kilku próbach nie mogłam przeprowadzić wywiadu (nie zastałam w domu) wyznaczyłam termin wywiadu, listu nie odebrał (awizo) w dzień wyznaczony znów go nie zastałam. co teraz? poczekać na zwrot listu i wydać odmowną na podstawie art. 107
Re: brak wywiadu
Ja jednak bym się skłaniał do odmowy przyznania pomocy z powodu braku współpracy z pracownikiem socjalnym.Wredna1 pisze:Umorzenie
Przeczytaj wyrok:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/1C95DC52B4
Zobacz tez czy w piśmie z wyznaczonym terminem wywiadu była informacja, że nieobecność w wyznaczonym terminie oraz niepoinformowanie o przyczynie nieobecności skutkować będzie odmową przyznania świadczeń.
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak inni myślą?
-
- Administrator
- Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
- Kontakt:
żeby wydać decyzję odmowną musi być przeprowadzony wywiad środowiskowy, tak jak Wredna1 umorzenie postępowania
Powinna być odmowa, ale w piśmie wyznaczającym termin wywiadu musi być informacja o konsekwencjach braku współdziałania i konieczności przeprowadzenia wywiadu. Od takiej decyzji klient może się odwołać, a jeżeli tego nie zrobi to decyzja jest ostateczna i zamyka postępowanie.
Umorzenie też może być, ale ma tę wadę, że nawet po latach klient może dochodzić swoich roszczeń- a w nawiązaniu do przepisów ustawy o odpowiedzialności finansowej urzędników nie jest to fajne
Umorzenie też może być, ale ma tę wadę, że nawet po latach klient może dochodzić swoich roszczeń- a w nawiązaniu do przepisów ustawy o odpowiedzialności finansowej urzędników nie jest to fajne

Czy możesz podać jakąś podstawę prawną do umorzenia (komentarz do ustawy, wyrok WSA czy NSA, etc.).opswieś pisze:żeby wydać decyzję odmowną musi być przeprowadzony wywiad środowiskowy, tak jak Wredna1 umorzenie postępowania
Ja w pełni zgadzam się z Percią, że jeżeli strona była poinformowana o konsekwencjach to powinna być wydana decyzja odmowna. Jeżeli jednak takiej informacji nie było to wysłałbym kolejne pismo z ustalonym terminem wywiadu oraz pouczeniem o konsekwencjach braku współpracy i ewentualnie po tej czynności odmowa przyznania świadczeń jeżeli sytuacja się powtórzy.
Kolejny wyrok jaki znalazłem:
https://www.orzeczenia-nsa.pl/wyrok/ii-s ... b39bb.html
-
- Specjalista
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Bachus ja bym umorzyła to postepowanie, ale kartoteki bym nie odłożyła a/a bo jeżeli jest to osoba samotna ( z dysfunkcjami to sprawa wróci jak bumerang i te informacje co jest powodem, że w umówionym dniu nie było klienta w domu jest bardzo ważna ( do diagnozy).
Ludzie nie mogą tak sobie znikać i ja bym poprosiła o pomoc policję aby sprawdziła co sie stało
Ludzie nie mogą tak sobie znikać i ja bym poprosiła o pomoc policję aby sprawdziła co sie stało
Dzidka
Oprócz brak wywiadu - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
re
służba przygotowawcza pracownika socjalnego
Działalność gospodarcza poza granicami kraju
najniższy zasilek stały
ochrona ubezwłasnowolnionych
dochód -karta podatkowa
Pieniądze dla prac.soc za przeprowadzenie wywiadu z art.15 u
zastepstwo
przekroczenie krytrium a udzielenie pomocy
Zasiłek stały