Brak Zarządcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 lut 2024, 15:33

Witam, wnioskodawca złożył wniosek, który potwierdziła ,,dzika'' spółdzielnia mieszkaniowa(Pani która po prostu wyrobiła sobie pieczątkę), po wywiadzie dowiedziałam się, że nie posiadają oni zarządcy i są to mieszkania prywatne, nie należące do zasobu gminnego. Na wniosku widnieje koszt:
woda- 42 zł
odpady - 34 zł
eksploatacja i zarząd nieruchomością - 166 zł
Pani jest sama i ma tylko CO, a jej dochód to 1330,18 zł miesięcznie na metraż 25,4 m
Moje pytanie brzmi czy wliczam koszty eksploatacji, czy przeliczam na stawkę gminną, czy w ogólę biorę pod uwagę tylko wodę i odpady? Dziękuję z góry.
Nataliaxxx
Stażysta
Od: 13 lip 2023, 9:58
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 12 lut 2024, 10:03

''Jeżeli osoba ubiegająca się o dodatek mieszkaniowy zamieszkuje w lokalu mieszkalnym lub domu niewchodzącym w skład mieszkaniowego zasobu gminy, do wydatków przyjmowanych dla celów obliczenia dodatku mieszkaniowego zalicza się:

1) wydatki, które w wypadku najmu lokalu mieszkalnego byłyby pokrywane w ramach czynszu, lecz wyłącznie do wysokości czynszu, jaki obowiązywałby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy;

2) opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby w zasobie mieszkaniowym gminy, gdyby lokal ten wchodził w skład tego zasobu''
Ja to rozumiem tak że gdy masz lokal z po za zasobu gminnego wydatki dzielisz na te co wchodziły by w czynsz i te po za czynszem jak np. woda i odpady. Policzyła bym więc wodę plus śmieci jak są, a eksploatacje i zarząd przyrównała bym do stawki gminnej, jeśli wyszła by wyższa niż 166, to policzyła bym tylko 166zł, nie powiększając tego w żaden sposób.
Chciała bym wiedzieć tyle ile ludzie myślą że wiem.
Sophia
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 16 sty 2024, 13:02
Zajmuję się: PS/ŚR/DM/SW/FA/ST

Napisano: 12 lut 2024, 11:01

Nataliaxxx pisze:
09 lut 2024, 15:33
Witam, wnioskodawca złożył wniosek, który potwierdziła ,,dzika'' spółdzielnia mieszkaniowa(Pani która po prostu wyrobiła sobie pieczątkę), po wywiadzie dowiedziałam się, że nie posiadają oni zarządcy i są to mieszkania prywatne, nie należące do zasobu gminnego. Na wniosku widnieje koszt:
woda- 42 zł
odpady - 34 zł
eksploatacja i zarząd nieruchomością - 166 zł
Pani jest sama i ma tylko CO, a jej dochód to 1330,18 zł miesięcznie na metraż 25,4 m
Moje pytanie brzmi czy wliczam koszty eksploatacji, czy przeliczam na stawkę gminną, czy w ogólę biorę pod uwagę tylko wodę i odpady? Dziękuję z góry.
Piszesz, że nie posiadają zarządcy...więc komu płacą opłatę "eksploatacja i zarząd nieruchomością - 166 zł" ? Coś tu nie gra... :?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem