centralizacja VAT

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
NOWA w

centralizacja VAT

Post autor: NOWA w »

Chciałam spytać czy w przypadku odpłatność za usługi opiekuńcze przyjmowane do kasy Ośrodek Pomocy Społecznej jest podatnikiem VAT zwolnionym z podatku na podst. art. 43 ust. 1 pkt 22a??
Trzeba będzie te wpłaty ewidencjonować za pomocą kasy fiskalnej??
Jak robicie""
EWAII

Re: centralizacja VAT

Post autor: EWAII »

Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam :)
margo2
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: margo2 »

A co z odpłatnościami rodziny za pobyt w DPS
maksu

Post autor: maksu »

EWAII pisze:Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam :)

Widzę tu sprzeczność. jeśli coś jest wyłączone z VAtu, to nie podlega pod kasę bo nie jest sprzedaż, a nie jak piszesz nie podlega bo wpłaty idą przelewem.
-----ops----

Post autor: -----ops---- »

Witam u mnie po wczorajszym szkoleniu w urzędzie miasta, prowadzący poinformował, że usługi pomocy społecznej wydawane na decyzje administracyjne nie podlegają vat i kasa fiskalna nie jest potrzebna. Jak jest u Was??
księgowa12

Post autor: księgowa12 »

u nas sa wykazywane art.43 ust 1 pkt 22,23 jako zwolnione
Saren

Post autor: Saren »

u mnie też jako zwolnione
KWW

Post autor: KWW »

Mam pytanie do ---OPS---
Może jakieś szczegóły, bardzo proszę. Bo moja Gmina się upiera przy zw, ja przy niepodlegającym VAT. Może na szkoleniu podali jakieś interpretacje. Bardzo proszę.
EWAII

Post autor: EWAII »

U nas na szkoleniu powiedziano,że jesli sprzedaż usług jest swiadczona na rzecz osób, na ktore jest wystawiona decyzja administracyjna to usługi te nie podlegają Ustawie VAT.U nas to nie bedzie uwzględniane przy vacie. Pozdrawiam :)
gosia4123

Post autor: gosia4123 »

Do Ewa II proszę powiedz kto był szkolącym.
ODPOWIEDZ