centralizacja VAT
centralizacja VAT
Chciałam spytać czy w przypadku odpłatność za usługi opiekuńcze przyjmowane do kasy Ośrodek Pomocy Społecznej jest podatnikiem VAT zwolnionym z podatku na podst. art. 43 ust. 1 pkt 22a??
Trzeba będzie te wpłaty ewidencjonować za pomocą kasy fiskalnej??
Jak robicie""
Trzeba będzie te wpłaty ewidencjonować za pomocą kasy fiskalnej??
Jak robicie""
Re: centralizacja VAT
Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam 

-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A co z odpłatnościami rodziny za pobyt w DPS
EWAII pisze:Po szkoleniu - usługi opiekuńcze swiadczone na podstawie decyzji przez OPS są wyłączone z VAT-u - kase fiskalną trzeba mieć tylko wtedy jak przyjmujesz wplaty.U nas wszystko jest regulowane przelewami od razu na rachunek bankowy więc nie ma wymogu kasy fiskalnej.Pozdrawiam
Widzę tu sprzeczność. jeśli coś jest wyłączone z VAtu, to nie podlega pod kasę bo nie jest sprzedaż, a nie jak piszesz nie podlega bo wpłaty idą przelewem.
Witam u mnie po wczorajszym szkoleniu w urzędzie miasta, prowadzący poinformował, że usługi pomocy społecznej wydawane na decyzje administracyjne nie podlegają vat i kasa fiskalna nie jest potrzebna. Jak jest u Was??
Mam pytanie do ---OPS---
Może jakieś szczegóły, bardzo proszę. Bo moja Gmina się upiera przy zw, ja przy niepodlegającym VAT. Może na szkoleniu podali jakieś interpretacje. Bardzo proszę.
Może jakieś szczegóły, bardzo proszę. Bo moja Gmina się upiera przy zw, ja przy niepodlegającym VAT. Może na szkoleniu podali jakieś interpretacje. Bardzo proszę.
U nas na szkoleniu powiedziano,że jesli sprzedaż usług jest swiadczona na rzecz osób, na ktore jest wystawiona decyzja administracyjna to usługi te nie podlegają Ustawie VAT.U nas to nie bedzie uwzględniane przy vacie. Pozdrawiam 

Oprócz centralizacja VAT - Księgowość przeczytaj również:
ponownie dwr
plan na 500+ i ŚR
zwrot ŚR i 500+ przez potrącenie
odestki od nienależnie pobranych świadczeń
od kiedy liczyc delegację
VAT w PCPR
zakup licencji
Odsetki z bieżących wypłat. POMOCY...
umowa zlecenie -składki zus
Jakie lata do JPK
Wdrożenie a 2%