Chcę państwa świeckiego!!!

Wybrane tematy:
coś pozytywnego Dobra książka
Ares30

Re: Chcę państwa świeckiego!!!

Post autor: Ares30 »

Gdyby wszyscy widzieli z jak wielu źródeł finansowany jest KK to pewnie opowiedzieliby się za państwem świeckim. Takie państwo nie jest państwem bez kościoła. Jest państwem w którym KK stoi z boku, nie ingeruje w politykę i życie prywatne obywateli. Nie jest zamknięty. Państwo na niego nie łoży. To moja osobista wizja:)
KK powinien być bezstronny. Powinien kochać i szanować wszystkich a szczególnie tych którzy zbłądzili. Nie powinien nikogo piętnować. Musi przekazywać proste i uniwersalne treści wzorowane na dekalogu.
Słabością KK jest zacofanie, średniowieczna mentalność, nietolerancja i wrogość wobec nauki. Jeśli się nie zmieni to za kilkadziesiąt lat przestaniemy być drugim Watykanem i ostatnim w Europie królestwem purpuratów.
Gość

Post autor: Gość »

Ares30 pisze:Gdyby wszyscy widzieli z jak wielu źródeł finansowany jest KK to pewnie opowiedzieliby się za państwem świeckim. Takie państwo nie jest państwem bez kościoła. Jest państwem w którym KK stoi z boku, nie ingeruje w politykę i życie prywatne obywateli. Nie jest zamknięty. Państwo na niego nie łoży. To moja osobista wizja:)
KK powinien być bezstronny. Powinien kochać i szanować wszystkich a szczególnie tych którzy zbłądzili. Nie powinien nikogo piętnować. Musi przekazywać proste i uniwersalne treści wzorowane na dekalogu.
Słabością KK jest zacofanie, średniowieczna mentalność, nietolerancja i wrogość wobec nauki. Jeśli się nie zmieni to za kilkadziesiąt lat przestaniemy być drugim Watykanem i ostatnim w Europie królestwem purpuratów.
Islam tłuku nadchodzi, idź im się pożal
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

ludzie zlitujcie się. Nie wymagajcie myślenia od Aresa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Ares30

Nawet jeśli kiedyś nadejdzie to my tego nie dożyjemy. Polska jest krajem tranzytowym. Obcy wolą bogatsze państwa.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

zaryzykuję pytanie do Aresa. A co mi tam najwyżej wyjdę na naiwnego.
Dlaczego wolą bogatsze kraje i chcą wprowadzić tam prawo, które doprowadziło ich do emigracji?
Ares30

A dlaczego Polacy wyjeżdżają na zachód a nie wschód? Dla kasy i socjalu. Też chcemy mieć na obczyźnie swoje prawa. Chcemy być dobrze traktowani. Jeśli ktoś nam tego zabrania to zaczynamy się wkurzać. Krzyczymy, protestujemy i robimy się złośliwi. Taka natura człowieka.
Kiedy ostatnio w Europie albo USA muzułmanie (nie terroryści bo to osobna grupa) kogoś zabili? Większość z nich potrafi się dostosować do prawa i zasad panujących w kraju w którym przebywają. Ci którzy mają z tym problem zabierają żony do siebie i tam je leją:)
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

wiedziałem, że robię błąd ryzykując.
Z lemingiem się nie dyskutuje
Ares30

Kiedyś kiedy pracowałem w ops przyszłą do mnie babka zakochana w muzułmaninie. Chciała go wyciągnąć z ośrodka dla uchodźców i załatwić dokumenty. O pomoc poprosiła właśnie ops. Dla siebie i córki w wieku szkolnym chciała zasiłek. Co powinien zrobić ops w sprawie jej miłości?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

to ty robiłeś w burdelu czy w OPS, że chcesz robić coś w sprawie jej miłości?
Ares30

Co może dla takiej osoby zrobić ops? Gdzie skierować, co poradzić?
ODPOWIEDZ