cholerny krus - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 29 kwie 2015, 9:48

Oni mają tylko interpretację, nie przepis. Przepis jest taki, że jesteś rolnikiem z mocy ustawy, jeżeli masz jeden hektar przeliczeniowy pola. U mnie w gminie jest kilkanaście osób z naliczonymi zobowiązaniami do KRUS, mimo, że pola nigdy nie obrabiali, tylko je mieli (fakt, że to takie tam różne stworki, denaturszczyki-ale to jest fakt.). Były plany ograniczania ubezpieczeń w KRUSie i zmierzania w kierunku jednego systemu ubezpieczeń. Ale to w naszej bananowej republice nie wyjdzie, bo to kraina prowizorki. Zamiast reformy wolą znaleźć kilku kozłów ofiarnych, którzy na ich pomysły będą robić i kończy się bałaganem bo nic nie jest dokończone. I znaleźli kozłów ofiarnych pierwszych- w pierwszej kolejności przyczepili się do kalek. Żeby choć jedno odwołanie to na tym śmiechowym KRUSie suchej nitki by nie zostawił. Ale się ludziska boją.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 10:55

od ojca dyrektora wara
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 11:50

Elmer pisze:to raczej wina naszego ministerstwa
to prawda zatwierdzili ustawę bez uzgodnień międzyresortowych
a KRUS respektuje swoja ustawę i w ostateczności wychodzą rolnikom kwiatki na łące
a ludzie nie przyjmują do wiadomości że coś co jest zgodne z nasza ustawą (mam na myśli oświadczenie) jednocześnie jest sprzeczne z ustawa KRUS
zuzzanna

Napisano: 29 kwie 2015, 11:52

tak .. tylko jak dostaniesz w spadku/darowiźnie ziemię to nie możesz napisać oświadczenia w krus, że rezygnujesz z pracy w polu by nie płacić składek w krus .. zaległości rosną ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 12:28

ale mnie nastraszyliście :(

czy nasze ministerstwo nie planuje żadnych zmian w tym zakresie aby unormować tę sytuację?

Ewalu masz zupełną rację

Ciekawa jestem jak też finansowo "uniesie" to KRUS, myślę że nie zdają sobie sprawy jak bardzo rozpowszechnione są te świadczenia
kittyi

Napisano: 29 kwie 2015, 12:31

w każdym powiecie 50 - 80 osób
...

Napisano: 29 kwie 2015, 12:40

... pisze:w każdym powiecie 50 - 80 osób
oj.. :D chyba dużo więcej
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 12:54

Duuużo dużo więcej. Każdy rolnik opiekun przy ponownym ubieganiu się o świadczenie pielęgnacyjne po maju 2014 roku jest wyrzucany z KRUS jak tylko się przyzna. Najpierw prowadzili akcję promocyjną - ulga na składki emerytalno-rentowe dla opiekunów niepełnosprawnych. Potem mieli bazę klientów, których mogli eliminować. Brak słów.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 13:35

Elmer pisze:od ojca dyrektora wara
to już nawet zakamuflowana opcja niemiecka słucha Ojca Inwestora?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 29 kwie 2015, 13:50

Ale ta ulga na składki dotyczyła tylko opiekunów nieletnich dzieci, ale niepokojąca jest ta cisza o tak w zeszłym roku zapowiadanych uzgodnieniach międzyresortowych i regulacjach, by rolnik mógł pozostać w KRUS. Ktoś tu na forum kiedyś zamieścił orzeczenie WSA w sprawie składek na korzyść KRUS, może takich orzeczeń jest więcej i tym bardziej to motywuje KRUS do poszukiwania opiekunów. Ja ostatnio tylko czytałam o projekcie senatorskim w sprawie regulowań dla rolników, ale nawet jak zrobią zmianę w ustawie o ubezpieczeniu rolników to może to potrwać. Prawem rolników których wyrejestrowują z KRUS jest odwołanie się do sądu i te sprawy będą rozpatrywane indywidualnie. Ale ktoś kiedyś pisał, że jak jaka rolniczka wygrała sprawę i mogła znów wpłacić te składki, które oddał jej KRUS to naliczyli jej duże odsetki (ale tego nie potwierdzam), ale może tak jest, że jak ktoś chce się odwoływać to niech nie wypłaca składek, dopóki sprawy trwają (niech się ci zainteresowani upewnią)
wwo

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x