chorobowe po utracie -uzysk TOM

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

chorobowe po utracie -uzysk TOM

Post autor: Magda k »

Pan był zatrudniony do 31-03-2025 od stycznia 2025 przebywa na zwolnieniu ,
- od 01-04-2025 przebywa na zasiłku chorobowym po utracie zatrudnienia , na oświadczeniu napisał ,że za miesiąc maj 2025 dostał pieniądze czerwcu 2025 dochód przekracza uchylam od 01-06-2025 czy od 01-07-2025?
ania01
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Re: chorobowe po utracie -uzysk TOM

Post autor: ania01 »

Ja w decyzji uchylam z dniem dzisiejszym bez daty. W uzasadnieniu opisuje cała sytuację i pisze, że brak prawa do ZR od miesiąca czerwca 2025 r.
Magda k
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Sw
Kontakt:

Post autor: Magda k »

też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
ania01
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Post autor: ania01 »

Art. 24 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych "W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty".
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Magda k pisze: 24 cze 2025, 15:00 też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
wszystko zależy jak macie przyjęte ustalanie daty uzyskania, czy wg nabycia uprawnień czy wg daty wypłaty
ruda_gops
Praktykant
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: ruda_gops »

Magda k pisze: też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
Magda k pisze: 24 cze 2025, 15:00 też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
zgodnie z art 3 pkt 24 lit h jest mowa o uzyskaniu zasiłku chorobowego a nie uzyskaniu prawa do zasiłku chorobowego czyli chodzi o datę wypłaty tego zasiłku i to jest moment uzyskania dochodu. Czyli doliczamy uzyska za miesiąc następujący po pierwszej wypłacie i ewentualnie uchylamy od następnego. Np. pierwsza wypłata zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia była w powiedzmy w kwietniu, biorę uzyska za maj i uchylam od czerwca. U nas jest przyjęty taki tok postepowania.
Bea1
Referent
Zajmuję się: SR, FA
Kontakt:

Post autor: Bea1 »

ruda_gops pisze: 25 cze 2025, 8:06
Magda k pisze: też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
zgodnie z art 3 pkt 24 lit h jest mowa o uzyskaniu zasiłku chorobowego a nie uzyskaniu prawa do zasiłku chorobowego czyli chodzi o datę wypłaty tego zasiłku i to jest moment uzyskania dochodu. Czyli doliczamy uzyska za miesiąc następujący po pierwszej wypłacie i ewentualnie uchylamy od następnego. Np. pierwsza wypłata zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia była w powiedzmy w kwietniu, biorę uzyska za maj i uchylam od czerwca. U nas jest przyjęty taki tok postepowania.
czy uważacie że w drugą stron będzie podobnie. strona miała uprawnienie do świadczeń z zus po utracie zatrudnienia, które następnie decyzją zus zostały wstrzymane a później wstecz odmówione i orzeczone do zwrotu? od kiedy byście je utracili?
ODPOWIEDZ