Pan był zatrudniony do 31-03-2025 od stycznia 2025 przebywa na zwolnieniu ,
- od 01-04-2025 przebywa na zasiłku chorobowym po utracie zatrudnienia , na oświadczeniu napisał ,że za miesiąc maj 2025 dostał pieniądze czerwcu 2025 dochód przekracza uchylam od 01-06-2025 czy od 01-07-2025?
chorobowe po utracie -uzysk TOM
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
Re: chorobowe po utracie -uzysk TOM
Ja w decyzji uchylam z dniem dzisiejszym bez daty. W uzasadnieniu opisuje cała sytuację i pisze, że brak prawa do ZR od miesiąca czerwca 2025 r.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Śr
Sw - Kontakt:
też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
Art. 24 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych "W przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został osiągnięty".
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
wszystko zależy jak macie przyjęte ustalanie daty uzyskania, czy wg nabycia uprawnień czy wg daty wypłatyMagda k pisze: 24 cze 2025, 15:00 też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Magda k pisze: też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
zgodnie z art 3 pkt 24 lit h jest mowa o uzyskaniu zasiłku chorobowego a nie uzyskaniu prawa do zasiłku chorobowego czyli chodzi o datę wypłaty tego zasiłku i to jest moment uzyskania dochodu. Czyli doliczamy uzyska za miesiąc następujący po pierwszej wypłacie i ewentualnie uchylamy od następnego. Np. pierwsza wypłata zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia była w powiedzmy w kwietniu, biorę uzyska za maj i uchylam od czerwca. U nas jest przyjęty taki tok postepowania.Magda k pisze: 24 cze 2025, 15:00 też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
-
- Referent
- Zajmuję się: SR, FA
- Kontakt:
czy uważacie że w drugą stron będzie podobnie. strona miała uprawnienie do świadczeń z zus po utracie zatrudnienia, które następnie decyzją zus zostały wstrzymane a później wstecz odmówione i orzeczone do zwrotu? od kiedy byście je utracili?ruda_gops pisze: 25 cze 2025, 8:06Magda k pisze: też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025zgodnie z art 3 pkt 24 lit h jest mowa o uzyskaniu zasiłku chorobowego a nie uzyskaniu prawa do zasiłku chorobowego czyli chodzi o datę wypłaty tego zasiłku i to jest moment uzyskania dochodu. Czyli doliczamy uzyska za miesiąc następujący po pierwszej wypłacie i ewentualnie uchylamy od następnego. Np. pierwsza wypłata zasiłku chorobowego po utracie zatrudnienia była w powiedzmy w kwietniu, biorę uzyska za maj i uchylam od czerwca. U nas jest przyjęty taki tok postepowania.Magda k pisze: 24 cze 2025, 15:00 też mam wszystko opisane ale jeśli na oświadczeniu napisał że za maj 2025 dostał w czerwcu to są opinie że uchyla się od lipca 2025
Oprócz chorobowe po utracie -uzysk TOM - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
TOM i INNI prosze o poradę
ZUS
zwrot świadczenia pielęgnacyjnego a emerytura - stare zasady a miesąc plus?
uzysk dodatku dopełniającego
stare ŚP, wyrok sądu, wezwanie, wniosek bez rozpatrzenia
Orzeczenie lekarza orzecznika ZUS
Druki świadczenia rodzinne
Świadczenie pielęgnacyjne i świadczenie rodzicielskie
Specjalny zasiłek opiekuńczy - podstawa prawna
Czy wyrównać zdrowotną?
uzysk dochodu czy nie
ODMOWA SPECJALNY ZASIŁEK OPIEKUŃCZY
dodatek mieszkaniowy
Przegapiony dod rehab
przekazanie dokumentów na komende