ciekawa klientka - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 29 kwie 2014, 12:49

Witam Was... Praca w OPS jest zaskakująca każdego dnia... Dziś dla przykładu już z korytarza krzycząca odwiedziła mnie w biurze bardzo roszczeniowa klientka.. z uwagi na to , że zmieniła miejsce zamieszkania, a już ślad po niej w OPS był wiedziałam z kim rozmawiam. Pani w formie kategorycznej oświadczyła, że oczekuje pomocy finansowej we wszelkich możliwych formach. Z tego jakich informacji zdążyła mi udzielić wynika, że prowadzi wspólne gospodarstwo domowe razem z dwójką dzieci, które wychowuje samotnie. Na starsze dziecko otrzymuje alimenty, na drugie w miesiącu marcu nie otrzymała z uwagi na to ze egzekucja alimentów byla nie mozliwa- zaswiadczenie od komornika- pani na moja prosbe o skonsultowanie sie z działem funduszu alimentacyjnego w celu uzyskania naleznych swiadczen stanowczo odmawia, twierdzi ze poczeka moze sciagna.. Nie jest zarejestrowana w PUP, ale o dziwo posiada umowę o prace- umowa zlecenie z której otrzymuje dochód uwaga 18 zł netto miesiecznie i jak tłumaczy zostala zawarta tylko po to by dzieci i ona mialy ubezpieczenie zdrowotne. Ma zawieszona dzialalnosc gospodarcza, której nie wykonuje- profil pielęgnacja zwierzat... I.. na zasadach teraz wszedzie w telewizji prepagowanych wzięla kredyt - w uzyskaniu zdolnosci kredytowej pomogl jej wspolkredytobiorca wujek i zakupila dom, ktorego jest właścicielką i spłaca jego raty... nie chce nabierać do kobiety złego dystansu przed pojsciem na wywiad..ale chyba coś w tej sytuacji jest nie tak prawda?
annnnka

Napisano: 30 kwie 2014, 8:17

Zdecydowanie, coś jest nie tak. Skoro nie ma dochodów a spłaca kredyt hipoteczny, to skąd bierze na to? Wiem, że jest to trudny temat, ale mamy w ustawie zapis o dysproporcjach pomiędzy udokumentowana wysokościa dochodu a stanem faktycznym. Kredyt to też dochód tj, wysokość kredytu :12 miesiecy i na rok panią masz z głowy. Powodzenia.
Basia12

Napisano: 30 kwie 2014, 12:58

Ja bym po prostu poszła na wywiad i bardzo dokładnie posłuchała o co chodzi.Lepiej się nie nastawiać, zwłaszcza "in minus", przekonałam się o tym wielokrotnie. Czasem z nieświadomości i naiwności ludzie popełniają różne głupstwa i sprawy mają sie zupełnie inaczej niż na pierwszy rzut oka się wydaje....to może być "coś nie taK", ale równie dobrze po prostu smutna historia..
anja1

Napisano: 30 kwie 2014, 19:22

..Basia 12 ma rację..kredyt jest dochodem..i pewnie niemałym skoro kupiono dom..
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Napisano: 03 maja 2014, 19:15

Szkoda ,ze to nie moja klientka............... pomalutku bym ją u d u p i ł a
Wredna1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x