Ciekawe orzeczenie SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 11 lut 2016, 9:16

Według SKO jeżeli świadczeniobiorca uzyska dochód w trakcie uprawnienia do zasiłku rodzinnego nie można go dodać do dochodu rodziny, ponieważ dochód ten nie jest uzyskiwany w dniu ustalania prawa do świadczeń. Obrazując to przykładem: świadczeniobiorcy wydana została decyzja z datą 03.11.2014 r. gdyż spełnione zostały wszystkie warunki do pobierania świadczeń w tym dochodowe. Następnie w styczniu 2015 r. podjął zatrudnienie nie informując o tym organu. Sprawa wychodzi na jaw dopiero w listopadzie 2015 r. gdy ubiega się o świadczenia na nowy okres zasiłkowy. Według SKO nie stanowi to dochodu uzyskanego i nie można go doliczyć do dochodu rodziny poczynając od lutego 2015 r. argumentując jak wyżej. Tym samym nie można orzec ze świadczenia były nienależnie pobrane.
Proszę o opinie bo mam wrażenie ze tzw "dobrozmian prawny" objął też SKO.
lutek107

Napisano: 11 lut 2016, 9:24

nie tylko twoje SKO ma takie zdanie, są nawet wyroki sądowe które podobnie to interpretują, generalnie z tego co mi wiadomo ministerstwo nie dało sztywnych wytycznych jak należy w takich przypadkach postępować, są ośrodki które doliczały dochód po wydaniu decyzji a są takie które po wydanie decyzji do końca okresu zasiłkowego nie brały pod uwage dochodu uzyskaego, jedne i drugie działanie było poprawne :)
masterm

Napisano: 11 lut 2016, 9:32

lutek107 pisze:Proszę o opinie bo mam wrażenie ze tzw "dobrozmian prawny" objął też SKO.
słuszne wrażenie, bo po co w takim razie byłby obowiązek zgłaszania zmian w sytuacji dochodowej w trakcie okresu :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x