Facet pobierał zasiłek rodzinny na dziecko. przedłużyłam mu do końca pazdziernika a jego zona przeszla na wychowawczy a wniosek zlozyla 30 czerwca. urlop pracodawca udzielil od 13 czerwca. on zasilek pobral 16 czerwca. co dalej uchylic mu pierwotna i zmieniajaca ?? od kiedy mam liczyc odsetki od nienaleznie pobranych ?? od kiedy w ogole uchylic ?? blagam o pomoc
Najpierw musi zrezygnowac facet z pobierania zasilku, jezeli od czerwca to musi liczyc sie ze zwrotem zasilku za czerwiec, mysle ze na podstawie oswiadczenia, ze o zas+dod bedzie ubiegac sie zona. Nastepnie wydasz decyzje ustalajaca prawo do zas zonie to czy od czerca czy lipca zalezy co ustala rodzinnie, bo przeciez nie mozna ustalic prawa 2 rodzicom. Wezwij ich i powodzenia.
No ok rozumiem tylko jesli on zlozy mi oswiadczenie z data dzisiejsza a ona wniosek zlozyla 30.06 to od kiedy uchylic mu decyzje i od kiedy moge jej przyznac rodzinne ?? normalnie od czerwca ?? bo pracodawca udzielil urlop od 13 czerwca wiec za te kilka dni tez sie nalezy ...
Niech facet ci napisze że dał kasę żonie, żona niech ci napisze że ją dostała i tylko technicznie w komputerze sobie zrób że wypłacasz wychowawczy sam za czerwiec a ZR od lipca.
Formalnie zrób tak, że facetowi uchylasz jeszcze w czerwcu i od czerwca przyznajesz jej.
Co innego prawo do czegoś, co innego wypłata. Wypłata jest materialno-techniczną czynnością. Prawo do czegoś ustala się na określony czas.