Co kiedy zasilek stały nie starcza na życie? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 lut 2025, 12:55

No i z tego powodu wracamy do pytania w pierwszym poście.
Anx33
Praktykant
Od: 12 lut 2025, 8:44
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 lut 2025, 12:57

Czy dobrze zrozumiałam? Ktoś kto może sobie dorobić i otrzymuje Przez to z opieki na przykład 300 zł zasiłku stałego jest w pierwszej kolejności do dodatkowej pomocy od tego, który z powodu schorzeń nie może w ogóle pracować i otrzymuje zasiłek stały w maksymalnej wysokości? Co w takim razie ma zrobić osoba, która z powodu złego stanu zdrowia nie może sobie dorobić a nie ma po prostu za co żyć.
Anx33
Praktykant
Od: 12 lut 2025, 8:44

Napisano: 13 lut 2025, 13:10

Po pierwsze - od 35 lat nie ma w Polsce żadnej "opieki"! Jest pomoc społeczna, która działa na podstawie stosownej ustawy, a nie myślenia życzeniowego i wiedzy telewizyjnej.
Anx33 pisze:
13 lut 2025, 12:57
Czy dobrze zrozumiałam? Ktoś kto może sobie dorobić i otrzymuje Przez to z opieki na przykład 300 zł zasiłku stałego jest w pierwszej kolejności do dodatkowej pomocy od tego, który z powodu schorzeń nie może w ogóle pracować i otrzymuje zasiłek stały w maksymalnej wysokości?
Nie, ponieważ i tak przekroczy kryterium dochodowe.
Anx33 pisze:
13 lut 2025, 12:57
Co w takim razie ma zrobić osoba, która z powodu złego stanu zdrowia nie może sobie dorobić a nie ma po prostu za co żyć.
Nie my ustalamy zasady pomocy. Można np. wystąpić o rentę specjalną do Premiera.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 13 lut 2025, 13:59

Dlatego należy wprowadzić dochód gwarantowany. Wtedy praca będzie tylko dla chętnych, jak w szkole.
Nie mogę się zgodzić z tym, że w Polsce ktoś umiera z głodu. Jest Posiłek w szkole i w domu, są organizacje pozarządowe prowadzące stołówki dla bezdomnych itp., są jadłodzielnie, i co najważniejsze inni ludzie, którzy zawsze pomogą.
Umrzeć z głodu można tylko na własne życzenie. Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i może żyć i umierać tak jak chce.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 14 lut 2025, 14:57

thorgal70 pisze:
13 lut 2025, 13:59
Dlatego należy wprowadzić dochód gwarantowany. Wtedy praca będzie tylko dla chętnych, jak w szkole.
Nie mogę się zgodzić z tym, że w Polsce ktoś umiera z głodu. Jest Posiłek w szkole i w domu, są organizacje pozarządowe prowadzące stołówki dla bezdomnych itp., są jadłodzielnie, i co najważniejsze inni ludzie, którzy zawsze pomogą.
Umrzeć z głodu można tylko na własne życzenie. Każdy z nas jest wolnym człowiekiem i może żyć i umierać tak jak chce.
Racja Thorgalu, mnie się od razu skojarzyło, że "umiera z głodu" ten co pije i nic nie robi (nie chce się leczyć odwykowo, odmawia pracy itp). Reszta otrzymać może cała gamę wsparcia.
katek
Praktykant
Od: 05 cze 2017, 14:26

Napisano: 18 lut 2025, 9:00

na zasiłkach stałych prawie sami pijacy i na alkohol im starcza
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie