wczoraj klientka zgłosiła, że będzie pobierać dodatek pielęgn. z Zus i u nas chce zrezygnować. Decyzje będzie miała od lutego, więc za luty NP? już mówiła,że zwróci. Jak ja mam to zrobić żeby było dobrze. Wybaczcie takie pewnie dla Was banalne pytanie ale ja dopiero jestem drugi m-c w ŚR
Są spory w doktrynie. A nawet nie, co innego teoria, co innego praktyka.
W teorii, świadczenia wypłacone stronie za okres sprzed otrzymania przez nia decyzji ustalającej prawa do DP nie stanowią nienaleznie pobranych świadczeń.
W praktyce prawie wszyscy żadają ich zwrotu, póki organ wyższego rzędu lub sąd tej praktyki nie zakwestionują.
Dlatego niezależnie od teorii tobie radze zrobić to samo. Jesli z decyzji ZUS będzie wynikać uprawnienie od lutego, to żądaj zwrotu za luty... i ewentualnie zasugeruj odwołanie do SKO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
przyniosła tylko orzeczenie z ZUS, bo decyzja ma być później i oświadczyła (pisemnie), że nie chce pobierać u nas od marca ZP oraz, że chce zwrócić ten wypłacony za luty. Czy mogę wstrzymać wypłatę i uchylić decyzję?
@WK
a zdefiniuj mi nadpłacony zasiłek i wskaz podstawe do żadania jego zwrotu.
Organy działają na podstawie i w granicach prawa, a podstaw do wydania takiej decyzji nie ma. SKO utrzymało Ci w mocy podobną decyzję?
@alania
wydaj normalną decyzję o zwrocie nienaleznie pobranych świadczeń, jest to jedyne działanie mające jakąś podstawę prawną, aczkolwiek jak mówiłem wczesniej, uznanie tych świadczeń za SNP jest watpliwe i raczej błędne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ty to chyba jestes dziwolągiem a nie pracownikiem św. rodzinnych co ty za brednie wypisujesz jakie nienaleznie pobrane przeciez słusznie pobierała troche trzeba pomyslec
Sam jesteś dziwolągiem i na dodatek nie czytacz całości wypowiedzi. Weź może zdefiniuj i podaj podstawę prawną na:
\'żadasz zwrotu nadpłaconego zasiłku\'
To nie są nienależnie pobrane świadczenia i raczej każde SKO tak uzna - ja nie wydaję dec. o NP w takich sytuacjach, ale jak ktoś lubi ostrożnie... to niech wyda i poleci odwołanie do SKO - tak jak pisze Kronos.