były u nas zmiany personalne i wiekie zamieszanie i sesja odbyła sie 25 a ja nie przedłozyłam oceny zasobów pomocy społecznej radzie co mam teraz zrobic
Przedkładasz radzie gminy do 30 kwietnia.
Napisz pismo przewodnie i poproś o pieczątkę z biura podawczego. Jak miałam kontrolę NIK to bez problemu zaakceptował takie rozwiązanie.
Ośrodek Pomocy Społecznej w przekazuje w załączeniu ocenę zasobów pomocy społecznej za 2014 roku.
Obowiązek sporządzenia takiej oceny wynika z art. 16a ustawy z dnia 12 marca 2004 o pomocy społecznej.
Ocena obejmuje osoby i rodziny korzystające z pomocy społecznej, rodzaje ich problemów oraz ich rozkład ilościowy, zasoby instytucjonalne pomocy i wsparcia, kadrę pomocy społecznej, wysokość środków finansowych przeznaczonych na poszczególne zadania, aktywność projektową Ośrodka , współpracę z organizacjami pozarządowymi. Podsumowaniem oceny są wskaźniki oraz wnioski końcowe.
Ośrodek Pomocy Społecznej przedstawia co roku radzie gminy ocenę zasobów pomocy społecznej do dnia 30 kwietnia.
Ja OZPS przedkładam burmistrzowi a on przedkłada to radzie - radnym ( do wglądu i zapoznania). Jeszcze nie było nigdy wprowadzane do programu na sesjach. Jest zapis w ustawie " organ wykonawczy jednostki samorządu terytorialnego przedstawia co roku do 30 kwietnia odpowiednio radzie gminy..." A więc przedstawia - nad czym tu debatować na sesji - czysta statystyka. Można wnioski omówić w komisji. I tak jest dobrze - bo po kontroli nie kwestionowano formy.
Słusznie , my przedkładamy Burmistrzowi a nie radzie gminy. Kontrola mi zarzuciła ,że kierownik przedkłada rodzie gminy ,my nie mamy takich kompetencji.
Tylko i wyłącznie Wójt ,Burmistrz, Prezydent.