co to znaczy zgłosić do GIODO - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 30 lip 2014, 14:11

Co należy zrobić, by wszystko było ok? napiszcie mi krok po kroku, co macie zrobione u siebie w tym zakresie.
err

Napisano: 30 lip 2014, 17:41

wszystko na tej stronie załatwiasz... dużo by pisać.. najpierw choć trochę poczytaj dopiero będziesz pytał o konkrety...

proponuję też lekturę ustawy o ochronie danych osobowych jakieś 50 artykułów więc nie ma tragedii
Rajski

Napisano: 31 lip 2014, 7:27

Ale ja pytam o konkrety, co macie u siebie zrobione w tym zakresie :)
zapoznałam się ze strona giodo, pytaniami, odpowiedziami i myślę, by wysyłać te zgłoszenia, bo u mnie nie ma nic zrobione.
err

Napisano: 31 lip 2014, 7:40

mamy porejestrowane zbiory danych w giodo. Przed zarejestrowaniem przebudowaliśmy sieć informatyczną w ops-ie, pokupione zostały programy antywirusowe. Jeszcze parę lat temu programy były wgrane na komputery, bez programów, wygaszaczy. Teraz jest inaczej, każdy ma hasła do swojego komputera, programu itp. Poza tym mamy opracowaną politykę bezpieczeństwa.
ala1

Napisano: 31 lip 2014, 8:14

Czy po zgłoszeniu zbiorów do GIODO otrzymujecie jakąś pisemną informację o rejestracji z GIODO ? Bo ja czekam już rok i cisza.
male

Napisano: 31 lip 2014, 8:33

Mamy siec informatyczną, antywirusy, itp. ale na czym polega zgłaszanie zbiorów? cz w pomocy społecznej dużo jest tych poszczególnych zbiorów, które trzeba zgłaszać? Od kiedy to obowiązuje?

Do polityki się przymierzam właśnie, bo mamy jakąś starą.
err

Napisano: 31 lip 2014, 9:16

Na większość rejestrowanych zbiorów przyszła informacja,że zbiór o nazwie takiej a takiej został zarejestrowany. Nie mam tylko potwierdzenia na zbiór ze świadczeń rodzinnych, ale tylko dlatego,że zaznaczyłam na wniosku do GIODO,że jest to aktualizacja a nie zgłoszenia. My mamy zarejestrowany zbiór ogólnie na pomoc społeczną, fundusz alimentacyjny, świadczenia rodzinne, osobno na przemoc i wspieranie rodziny.
ala1

Napisano: 31 lip 2014, 9:21

ala, a dawno wysyłałaś?
err

Napisano: 31 lip 2014, 10:03

O ile dobrze pamiętam w 2010r, , a zbiór ze wspierania w ubiegłym roku.
ala1

Napisano: 04 sie 2014, 9:36

W pierwszej kolejności musisz mieś opracowaną Politykę bezpieczeństwa i instrukcję zarządzania systemem informatycznym służącym do przetwarzania danych osobowych w w Ośrodku, następnie zgłaszasz do giodo zbiory. Ja mam zbiory: pomoc społeczna , Świadczenia rodzinne, dłużnicy alimentacyjny, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe, dodatki energetyczne, stypendia, karta dużej rodziny, przeciwdziałanie przemocy w rodzinie. Aby otrzymać zaświadczenie że zbiór został nadany w pismie przewodnim proszę o nadesłanie zaświadczeń o wpisie zbiorów danych osobowych w centralnym rejestrze i podajesz podstawę zwolnienia z opłaty skarbowej. jeśli tego nie zrobisz nie dostaniesz zaświadczenia.
1bas1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x