co z tym becikiem - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 sie 2010, 13:33

Mam pytanie jak przychodzi ktoś z wnioskiem o becik Ma wszystkie dokumenty tzn. odpis aktu polski zaswiadsczenie od lekarza polskiego, zameldowani oboje rodzice w Polsce na stałe i dzieckol przy matce tez. Dziecko urodzone np w Niemczech. To mała gmina przebywają w Niemczech a u mnie zarzekaja się, że tu mieszkają. Robicie cos z tym. Czy już nie wnikacie Ręce poadają. Sama nie wiem
~e#

Napisano: 03 sie 2010, 14:53

weź oświadczenie że nie pobrali świadczenia z tytułu urodzenia za granicą (art. 15b ust 4 św. rodzinne) bo nie ma już koordynacji na becik
~Ira

Napisano: 03 sie 2010, 15:44

A skoro oświadczają, że mieszkają w Polsce - to chyba sami najlepiej wiedzą, gdzie mieszkaja! :)
~Kali

Napisano: 04 sie 2010, 10:16

WKRĘCAJĄ - ALE Z TYM NIC NIE ZROBISZ - MUSISZ DAĆ
~BENIA

Napisano: 04 sie 2010, 12:30

Właśnie dziś mam taki przypadek. Kobieta mieszka i pracuje w Niemczech i tam też urodzi. Po becikowe przyjdzie do mnie, bo tu jest zameldowana. Dziecko będzie miało niemiecki akt urodzenia. Zaswiadczenie raczej zdobędzie od polskiego lekarza. Powidzcie, czy na pewno jej się należy? A ten akt urodzenia będzie musiała chyba przetłumaczyć?
~Aaaa

Napisano: 04 sie 2010, 13:22

odpis aktu urodzenia musi być na druku polskim i niech wskaże jakiś dokument wskazujący ,że wypełnia funkcje zyciowe w RP
~mira

Napisano: 04 sie 2010, 13:31

Myśle, że ona mi bez problemu napisze oświadczenie, że mieszka w Polsce, a w Niemczech \"od czasu do czasu\" pracuje. Wtedy nic, tylko dać.
~Aaaa

Napisano: 05 sie 2010, 10:05

mira: \"jakiś dokument wskazujący, ze wypełnia funkcje zyciowe w RP\"? Żartujesz, prawda?
1) Interpretacje ministerstwa to przekonywanie, że w ustawie jest co innego niż tam faktycznie jest
2) Prawo i logika to dwa różne pojęcia
3) Czego nie ma w ustawie tego nie ma w ogóle
Kali
Praktykant
Od: 02 kwie 2010, 10:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x