co z tym zrobić? Ratunku - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 lip 2015, 9:57

W październiku babka złożyła wniosek o zasiłek rodzinny u nas. Wniosek został przekazany do marszałka. Były mąż tej pani pracuje w Niemczech. I miała zachodzić koordynacja. Dzisiaj dostałam odpowiedź od marszałka, że nie jest możliwe ustalenie czy w sprawie mają zastosowania przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego.
Zasiłku rodzinnego nie płaciliśmy od października. Teraz przeliczyłam dochody i wygląda na to, że babce przysługiwałby zasiłek rodzinny. Co robić dalej w tej sprawie? Przyznać jej zasiłek rodzinny? Jeśli tak to od kiedy. Proszę o odpowiedź. Nie wiem co robic. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim.
Pegii

Napisano: 03 lip 2015, 10:00

jeżeli nie ma koordynacji, ROPS odesłał wniosek, to ustalasz czy przysługuje, jeżeli tak, to przyznajesz i wypłacasz
piszesz o X, a co od XI ?
fdv

Napisano: 03 lip 2015, 10:40

Ja wysłałem jeszcze raz do marszałka coś takiego, bo kobieta się upierała, że facet pracuje w Niemczech, załatwiła nazwę firmy czy jakieś inne dane i tym razem po pół roku marszałek jednak ustalił koordynację.

fdv pisze:jeżeli nie ma koordynacji

No właśnie to nie jest jednoznaczne do końca z tym, że nie ma. Oni po prostu tego nie ustalili.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2015, 10:45

u mnie ta kobieta również twierdz, że mąż pracuje. Podała nawet adres tej firmy. Właśnie nie ustalili, a nie , że ie ma. A jak potem ustalą, że jednak jest koordynacja?
Pegii

Napisano: 03 lip 2015, 10:50

art. 23a ust. 3

marszałek ustala czy w przekazanej sprawie mają zastosowanie przepisy

muszą jednoznacznie odpowiedzieć, abyś Ty wiedziała czy jesteś organem właściwym czy nie.

miałam podobną sprawę i wysłałam zapytanie jeszcze raz. Napisali, że na dzień dzisiejszy nie ma koordynacji.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2015, 10:54

miałam przez 4 okresy zasiłkowe brak koordynacji (pomimo, że kobieta podawała adres zamieszkania i firmy)
w piątym okazało się, że jest koordynacja od pięciu lat wstecz
sdjkfnd

Napisano: 03 lip 2015, 12:00

Ja bym wysłał powtórnie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2015, 12:59

wyślę i ja ponownie. Zastanawiam się tylko czy wysłać jeszcze raz ten sam wniosek z października 2014 wraz z dokumentami czy babka powinna jeszcze raz złożyć komplet dokumentów?
Pegii

Napisano: 03 lip 2015, 13:10

Czy jeśli wysyłacie wniosek do Marszała to informujecie o tym Stronę? Jak tak to jakiej treści pismo wysyłacie?
I...

Napisano: 03 lip 2015, 13:44

Strona dostaje do wiadomości pismo przewodnie do marszałka.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x