Co zrobić dłużnikiem-avizo nie podjęto w terminie. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 lip 2023, 11:54

Wniosek o podjęcie działań z innej gminy, dłużnik nie odebrał avizowanego wezwania. Z plotek oraz od jego matki wiem, że jest za granicą. Czy w tej sytuacji wszczynać postępowanie o uznaniu za dłużnika czy nie i napisać np do policji i komornika o sprawdzenie adresu? Czy można napisać do policji?
Pracownik456
Stażysta
Od: 27 lut 2018, 1:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA/ZUS

Napisano: 10 lip 2023, 13:08

zastanawia mnie na jakiej podstawie wysyłacie pisma do policji, bo to już któryś raz widzę.
organem egzekucyjnym jest komornik sądowy, więc możesz tam wysłać pismo.
gopsmops
Stażysta
Od: 08 sie 2022, 13:39
Zajmuję się: fa

Napisano: 10 lip 2023, 14:10

Podstawy prawnej nie ma, ale niektóre ośrodki piszą do Policji, dlatego się nad tym zastanawiam. Policję trudnij oszukać i ukryć się np. w tapczanie, bo oni pojadą, sprawdzą i przeważnie znają ludzi.
Pracownik456
Stażysta
Od: 27 lut 2018, 1:15
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA/ZUS

Napisano: 11 lip 2023, 7:55

Ja w takiej sytuacji wezwałbym (grzecznie oczywiście) matkę, poprosił o złożenie oświadczenia, że syn/córka nie zamieszkuje bo jest za granicą, jeśli zna adres to prosiłbym o podanie, jeśli nie to aby napisała, że nie jest jej znany adres zamieszkania/pobytu. Później tylko stosowne pismo do organu właściwego wierzyciela wraz z dołączoną kserokopią oświadczenia. Po latach ganiania się z dłużnikami przestałem widzieć sens w nadgorliwości, systemu nie zmienimy, budżetu nie uratujemy a jeśli kogoś faktycznie nie ma to uruchamianie pustych procedur jest wręcz niewskazane (wg. mnie oczywiście ale ktoś może się nie zgadzać).
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 11 lip 2023, 13:02

gopsmops pisze:
10 lip 2023, 13:08
zastanawia mnie na jakiej podstawie wysyłacie pisma do policji, bo to już któryś raz widzę.
organem egzekucyjnym jest komornik sądowy, więc możesz tam wysłać pismo.
Może to wynika z tego ( przynajmniej u mnie tak jest ), że jak pisze do komornika, aby ustalił adres dłużnika to w 99 % przypadków jest tak, że adres zostaje ten sam. A gdy w sprawie tego samego dłużnika dzwonię na policję, bo wiem od koleżanek z pomocy społecznej albo od jego rodziny, ze dłużnik już tam nie mieszka, to nieoficjalnie udzielają mi informacji, że dłużnik ma inny adres pobytu, o którym na ogół wiedzą w związku z postępowaniem wynikającym z zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa po przyznaniu FA. Niestety policja jeśli ustali inny adres dłużnika alimentacyjnego niż podany w owym zawiadomieniu nigdzie nie udziela już informacji o tym, jeśli ktoś o to nie zapyta.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x