Co zrobić gdy osoba jest niezdolna do podpisu pod wywiadem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 paź 2016, 10:33

Witam. Jak załatwiacie wywiady, kiedy osoba jest leżąca i nie jest zdolna do złożenia podpisu. Czy pozostawiacie puste pole i piszecie pod spodem "niezdolna do podpisu" i własny podpis pod tym???
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 10:50 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
pracownikkk

Napisano: 27 paź 2016, 10:57

A czy osoba jest świadoma i jest w stanie chociaż maznąć coś długopisem ? wtedy można dopisać "za zgodność z podpisem" i się obok podpisać. Spotkałem się z praktyką, że ośrodek przysłał mi wywiad z odciskiem palca osoby nie mogącej się podpisać.
Franciszek

Napisano: 27 paź 2016, 11:15

my odbijamy palec i piszemy podpis niemożliwy
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2016, 12:42

Ostatnio Mazurkiewicz na szkoleniu powiedział, że odcisk nie ma żadnej mocy prawnej, jeśli chodzi o wywiady pomocy społecznej. U nas praktykuje się adnotacje, że "z uwagi na zły stan zdrowia podpis niemożliwy" i obok podpis i pieczątka albo pracownika socjalnego albo jeśli wywiad, gdzieś w DPS, ZOLu, szpitalu to kogoś z personelu medycznego lub lekarza.
Magda100

Napisano: 27 paź 2016, 13:09

Dzięki dziewczyny. ja właśnie stosuje taką praktykę jak Magda, ale targają mną pewne wątpliwości czy robię to dobrze.
pracownikkk

Napisano: 27 paź 2016, 13:24

Magda100 pisze:U nas praktykuje się adnotacje, że "z uwagi na zły stan zdrowia podpis niemożliwy" i obok podpis i pieczątka albo pracownika socjalnego albo jeśli wywiad, gdzieś w DPS, ZOLu, szpitalu to kogoś z personelu medycznego lub lekarza.
Ja robię podobnie :-)
Gość

Napisano: 28 paź 2016, 16:35

Ja piszę "Klient nie jest w stanie złożyć własnoręcznego podpisu".
Bakteria
Stażysta
Od: 21 lip 2015, 17:47
Zajmuję się:

Napisano: 01 lis 2016, 18:03

Art. 79 KC
Osoba niemogąca pisać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku osoba przez nią upoważniona wypisze jej imię i nazwisko oraz złoży swój podpis, albo w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się osoba przez niego upoważniona, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza, wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie osoby niemogącej pisać.
lorty

Napisano: 02 lis 2016, 12:16

Nikt nie może sobie napisać''podpis niemożliwy nalezy stosować art 79 KC i tylko notariusz może poswiadczyć
Iga2

Napisano: 02 lis 2016, 13:38

do Iga2 Już lorty to napisał tyle, że mała poprawka nie musi poświadczać tylko notariusz, doczytaj ten art.
gościk

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x