co zrobić SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 12 lut 2015, 11:00

W lutym klientka napisała do SKO prośbę o możliwość przejścia z SZO na ZDO. SKO przekazało nam sprawę powołując się na art. 65, czyli wg właściwości, mimo że prośba była skierowana do nich. Nie bardzo wiem co zrobić - wezwać by określiła czego dotyczy nie ma sensu, bo napisała że jest to prośba o możliwość przejścia na ZDO, wydać decyzję- ale dotyczącą czego - odmowy ZDO?
Bardzo proszę o pomoc
ja1

Napisano: 12 lut 2015, 11:17

wezwanie do sprecyzowania i złożenia ewentualnie wniosku na ZDO (uzupełnienie wniosku)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 12:15

Ona napisała precyzyjnie - prośba o możliwość przejścia na ZDO. Tylko jak powiedziałam, ze jest za późno (termin 15.09) to Pani napisała taką prośbę do SKO. Cała akcja wzięła się stąd, że Pani wyliczyła sobie, że nie zmieści się w kryterium dochodowym bo mąż otrzymał wyrównanie renty w 2014 r.
ja1

Napisano: 12 lut 2015, 12:47

wezwanie do uzupełnienia wniosku o ZDO i wyjaśnienia odnośnie SZO.
a potem umorzenie postępowania
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 12:58

Elmer pisze:wezwanie do uzupełnienia wniosku o ZDO i wyjaśnienia odnośnie SZO.
a potem umorzenie postępowania
I poradzić, żeby złożyła wniosek na zamianę SZO na ŚP.
kun'

Napisano: 12 lut 2015, 13:11

Ale SZO ma ze względu na opiekę nad matką.
Widziałam, że jest kolejna propozycja zmian świadczeń od lipca, ale niestety już teraz muszę coś robić
ja1

Napisano: 12 lut 2015, 16:23

Wg. obecnie obowiazujacej ustawy nie ma kryterium wieku.
kun'

Napisano: 12 lut 2015, 16:52

kun' pisze:Wg. obecnie obowiazujacej ustawy nie ma kryterium wieku.
wiesz dobrze, że to nie jest zagadnienie, które można zamknąć takim stwierdzeniem.
Zarówno organ który uznał że przepis wprowadzający kryterium wieku za niekonstytucyjny jak i ministerstwo odpowiedzialne za przygotowanie projektu nowego prawa zgodnie uznają, że jest inaczej niż piszesz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2015, 17:29

kronos79 pisze:
kun' pisze:Wg. obecnie obowiazujacej ustawy nie ma kryterium wieku.
wiesz dobrze, że to nie jest zagadnienie, które można zamknąć takim stwierdzeniem.
Zarówno organ który uznał że przepis wprowadzający kryterium wieku za niekonstytucyjny jak i ministerstwo odpowiedzialne za przygotowanie projektu nowego prawa zgodnie uznają, że jest inaczej niż piszesz.
Pomijając inne rozważania, takie jest obowiązujące prawo. Wszelkie prawo w Polsce wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Dz.U.
kun'

Napisano: 13 lut 2015, 8:53

chcesz dowieźć, że publikacja tekstu jednolitego ustawy jest nowym prawem? Pomijam fakt, że z uwagi na zakresowy charakter wyroku, art. 17 ust. 1b w tekście jednolitym się znalazł, podobnie jak w przypadku np. art. 24 ust.2 ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x