co zrobic z chorym bratem - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 cze 2011, 16:59

Ponawiam watek.
Witam pisze bo potrzebuje pomocy.Mam brata 34l ktory sie leczy psychiatrycznie na schizofrenie,jest to osoba ktora naduzywa alkoholu i jest agresywna w obec rodziny.Dzis wlasnie zostal zabrany przez policje i karetke ktora zawiozla go do szpitala w ktorym odmowili przyjecia go mowiac ze jest on zdrowy.Policja go zatrzymala na 24h ale jutro zostanie wypuszczony.Boimy sie ze jak wroci to zrobi nam krzywde ja juz bylam przez niego pobita ale najbardziej boje sie o mame.Powiedzcie co mamy zrobic bo mi juz rece opadaja i wydaje mi sie ze musi stac sie krzywda ktoremus z nas zeby cos sie zmienilo.
~Mariola

Napisano: 02 cze 2011, 17:09

przede wszystkim złozyć wnioske do Sądu Rodzinnego o ubezwłasnowolnienie brata i ustanowienie opiekuna prawnego, np. w Twojej osobie, i wtedy będziesz mogła decydować za niego, czy to o dalszym procesie leczenia czy o jakichkolowiek innych krokach podejmowanych wobec niego. Również w jego imieniu będziesz mogła wystąpić np. o skieorwanie n aleczenie odwykowe, czy umieszczenie w DPS.
~ja

Napisano: 02 cze 2011, 17:17

Mariolko :) przenieś ten temat tutaj: https://www.ops.pl/forum.php?category=1
O wiele więcej osób to przegląda.
~Maciek

Napisano: 03 cze 2011, 22:24

Macieju troche sie gubie w tej stronie. Jesli chodzi o ubezwlasnowolnienie to zanim te sprawy sie odbeda to on moze nam krzywde zrobic ze go jak on mawia zdradzilysmy.Czy taka sprawa moze sie odbyc bez jego wiedzy?
~Mariola

Napisano: 06 cze 2011, 15:02

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Wydaje mi się, że to zależy od Sądu. We wniosku złóż jaknajwięcej zaświadczeń lekarskich mówiących o chorobie brata. Albo udaj się do najbliższego PCPR-u czyli do Starostwa Powiatowego, Zgłoś sytuacje. Każdy PCPR powinien realizować zadania w zakresie przeciwdziałania przemocy w Rodzinie. Życze powodzenia.
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x