co zrobić ze "starymi" dłuznikami i ich zaliczką - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 mar 2025, 14:28

Mam taki problem. Postanowiłam przeglądać wszystkich dłużników. Mamy takich "starych" dłużników sprzed 20 lat. Nic tam sie nie dzieje. wierzycielka pobierała zaliczkę, trochę funduszu. Długi niespłacone. Chciałam wysłać zapytanie o stan egzekucji, po kilku telefonach do komorników okazało się, że w tych starych sprawach nie jesteśmy wierzycielami. (jest np. inny ops, likwidator FA czyli ZUS).

I teraz pytanie co z tym zrobić? komornik nie ma pojęcia. wysłać wnioski o przyłączenia do postępowania egzekucyjnego z decyzjami przyznającymi zaliczkę sprzed 20 lat? :shock:

Próbuje dojść co poszło nie tak, bo kiedy zmienił się przepis i trzeba było wysyłać przyłączenia do komornika, to na tamten czas to nadal były sprawy stare i już nic nie było wypłacane osobie uprawnionej.
Tucix
Stażysta
Od: 02 lut 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚW,SR,FA,KDR, Czyste Powietrze

Napisano: 03 mar 2025, 15:50

Cóż... po pierwsze zazdroszczę wolnego czasu i chęci bo biorąc pod uwagę przepisy prawa nie masz żadnego nakazu działania w tych sprawach. Możesz, podkreślam możesz, poinformować komornika jeśli masz wiarygodne informacje o dłużniku np. ma emeryturę/rentę.

Co do starych należności, jeśli nie wysłano do komornika wniosku o przyłączenie do postępowania do należałoby to zrobić. O ile dobrze pamiętam przepisy o tym zmieniały się w sierpniu 2015 r. ale sam zrobiłem masówkę w 2016 r. (jak miałem czas). Osobiście robiłem jedno przyłączenie i wymieniałem wszystkie wydane przez nas decyzje dot. danego dłużnika tj. jeden dłużnik jedno przyłączenie. Oczywiście warto też dokonać weryfikacji w rejestrze PESEL, bo może komuś się zmarło.

Oczywiście wszystko to o czym piszę ma zastosowanie jeśli wasza jednostka wypłacała świadczenia (zaliczka/fundusz alimentacyjny). Jeśli byliście jedynie OWD i nikt od was niczego nie chce, to nie wasz problem. Nie wiem czemu ktoś z nas ma być mądrzejszy od ustawodawcy. Tym bardziej, że dla ustawodawcy cały czas jesteśmy "niekluczowi".
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 03 mar 2025, 16:16

w rejestrze PESEL zostali sprawdzeni. Fakt niektórym się zmarło. I fakt, teraz trochę jest więcej czasu na porządki :)
Bardzo dziękuje za szczegółową odpowiedź.
Tucix
Stażysta

Napisano: 04 mar 2025, 8:57

Witam
Jestem po kontroli z Urzędu Wojewódzkiego z dłużników alimentacyjnych (teczki dłużników i wpłaty od Komorników). Do tej pory też nie ruszałam tych "starych dłużników". Ale podczas kontroli powiedziano mi że raz na trzy miesiące powinnam robić monitoring dłużników (choćby zapytanie o stan egzekucji), głównie tych co mają u nas zadłużenie FA i ZA.
Może ktoś z Was jest również po takiej kontroli i wypowie się ? Czy podjął jakieś kroki w tym kierunku?
GOPS2018SWFA
Stażysta
Od: 01 mar 2018, 11:18
Zajmuję się: ŚW, FA

Napisano: dzisiaj, 9:39

Dzwoniłam do jednego ośrodka, powiedziano mi, że raz w roku/dwa razy wysyłają pisma o stan egzekucji. Pani była tez po kontroli, ale to bardzo dawno temu..
Ja zrobiłam to ostatnio hurtem.
Tucix
Stażysta

Napisano: dzisiaj, 9:43

Tucix pisze:
dzisiaj, 9:39
Dzwoniłam do jednego ośrodka, powiedziano mi, że raz w roku/dwa razy wysyłają pisma o stan egzekucji. Pani była tez po kontroli, ale to bardzo dawno temu..
Ja zrobiłam to ostatnio hurtem.
Na jakie art się powołujecie pisząc prośbę o stan egzekucji?
Można prosić o jakiś szablon takiego pisma?
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: dzisiaj, 10:50

Na podstawie art. 3 ust. 6 ustawy z dnia 7 września 2007r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz. U. z 2023r., poz. 1993 ze zm.), Ośrodek Pomocy Społecznej w .........zwraca się z prośbą o podanie informacji na temat stanu egzekucji należności z tytułu wypłaty zaliczki alimentacyjnej dot. dłużnika alimentacyjnego: ................., Kmp .......

Zwykłe pismo napisałam, czy to jest ok, nie mam bladego pojęcia.
Tucix
Stażysta

Napisano: dzisiaj, 10:58

Dziękuję :)

A komornik coś odpisuje na taką prośbę?
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: dzisiaj, 12:01

Jak dzwoniłam to otrzymałam informację, że nie ma problemu, odpisują na takie pisma. Narazie czekam.
Tucix
Stażysta

Napisano: dzisiaj, 12:29

Ja również podałam ten art. z ustawy. Dziś wysłałam i będę czekać na odpowiedzi.
A mam jeszcze pytanie odnośnie dłużników którzy nie mają u nas zadłużenia, gdzie prowadzimy postępowanie na wniosek OWW. Przykładowo ostatni raz dostaliście wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego 3 lata temu i od tego czasu nic się nie dzieje. Czy coś robicie z tymi dłużnikami?
GOPS2018SWFA
Stażysta
Od: 01 mar 2018, 11:18
Zajmuję się: ŚW, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x