Czesne powyżej 3000 zł

ODPOWIEDZ
Katarzyna1
Stażysta
Zajmuję się: Podinspektor
Kontakt:

Czesne powyżej 3000 zł

Post autor: Katarzyna1 »

Mam pierwszy taki przypadek więc proszę doradźcie coś. Student złożył wniosek jednocześnie na dwie formy kształcenia (płatne) podyplomówka i studia drugiego stopnia. koszt całości to 4500 zł. Mam pytanie czy czesne się sumują czy należy je traktować oddzielnie. Na domiar tego wykazuje się z zerowym dochodem (oczywiście napisał mi że oświadczenie, że utrzymuje się z zasiłku pielęgnacyjnego i kredytu studenckiego), więc niby by mu przysługiwało. Jakbyście go potraktowali?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Czesne powyżej 3000 zł

Post autor: Tomasz1981 »

traktuje się oddzielnie, napisz wysokość czesnego na podyplomówce i na II stopnia
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

i jak będzie dofn. powyżej 10000,00 zł to weksel, ale to drugi semestr.
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: PCPR-Trz »

A czy Twój student faktycznie może wykazać się zerowym dochodem? Pamiętam, że z tym był problem dla PFRON-u.
Kiedyś było wyjaśnienie, w którym było napisane, że jeśli chodzi o osoby deklarujące, że prowadzą samodzielne gospodarstwo, to można zażądać dokumentów potwierdzających wnoszenie opłat za utrzymanie tego gospodarstwa. Pytanie skąd mają kasę? A druga rzecz, to wg Kodeksu rodzinnego obowiązek dostarczania środków utrzymania nawet dla dorosłych uczących się dzieci, spoczywa na rodzicach.
ODPOWIEDZ