Mam dylemat, czy asystent może pracować z rodziną zastępczą? Sytuacja nietypowa, bo przy rodzinie mieszka ojciec biologiczny i praca jest także z nim, aby był w stanie podjąć opiekę i wychowanie córki umieszczonej w pieczy zastępczej u babci. Problemy op-wych występują, więc właściwie czemu nie? Ale ktoś powiedział /na szkoleniu/ ,że jest to podwójne finansowanie usługi dla rodziny- powielenie zadań z koordynatorem i że nie wolno asystentowi z taką rodziną pracować. Co o tym myślicie? Co wiecie? W ustawie nic nie znalazłam, że zabronione- a nie zabronione- to dozwolone ?
koordynator to jest taki asystent dla rodziny zastępczej. jeśli rodzina zastępcza wymaga asystenta to nie nadaje się na rodzinę zastępczą.
ustaw o wrispz
Art. 130. 1. Oceny sytuacji dziecka organizator rodzinnej pieczy zastępczej dokonuje na posiedzeniu z udziałem: i tam jest wymieniony asystent.
ponadto asystent pracuje na to aby dziecko wróciło do rodziny a zatem powinien znać dziecko miejsce gdzie teraz przebywa być w kontakcie z jego aktualnymi opiekunami. ale pracuje z rodzicami biologicznymi.
Tak, to brzmi logicznie. Sytuacja komplikuje się, gdy rodzic biologiczny właściwie mieszka z dzieckiem i babcią, która tą rodzinę zastępczą stanowi i chcąc nie chcąc są wszyscy. Ale rozumiem ideę przewodnią- asystent nie pracuje z rodzicem zastępczym, bo z nim pracuje koordynator. Dziękuję za odpowiedź.
Ja także pracuję z rodziną zastępczą. Weszłam do rodziny, w której asystent był gdy jeszcze mieszkali tam rodzice biologiczni i rodziny zastępczej tam nie było. Gdy ja przejęłam rodzinę, to mieszkał tam już tylko ojciec. Koordynator pieczy także odwiedza rodzinę, kurator i ja. Współpraca przebiega nam bardzo dobrze. Gdy PCPR występuje do nas o opinię na temat tej rodziny, to przynajmniej wiemy jaka jest rzeczywistość.