czy do zwrotu dodatek - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 cze 2015, 11:20

Pani pobiera dodatek z tyt. samotnego wychowywania dziecka. dzisiaj przedłożyła wyrok zaoczny z dnia 24-04-2015r. 0 ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane. Rozprawa odbyła się 24-4-2015r.
ustalono ojcostwo, pozbawiono ojca władzy rodz., ustalono alimenty począwszy od września 2014 roku (nadano w tym punkcie rygor natychm. wykonalności).
I jest taki zapis, że dnia 30-04-2015r. SR stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w zakresie pkt IV(alimentów), oraz poleca wszystkim organom, urzędom oraz osobom, których to dotyczy, aby to postan. wykonały...Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomoocne(przekreślone)/natychmiast wykonalne.
czy samotne za maj 2015 roku jest NP i podlega zwrotowi?
jadzia 85

Napisano: 08 cze 2015, 11:22

musisz mieć prawomocny wyrok .. wyrok jak uprawomocnił się w kwietniu yo samotne uchylasz od maja .. jak prawomocny w maju to uchylasz od czerwca
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2015, 11:33

a skąd będe wiedzieć, że jest prawomocny. na wyroku w pouczeniu jest zapis że mozna w terminie 7 dni wnieść apelację od daty otrzymania. Na początku maja Pani otzrymała wyrok.
jadzia 85

Napisano: 08 cze 2015, 11:42

jadzia 85 pisze:a skąd będe wiedzieć, że jest prawomocny. na wyroku w pouczeniu jest zapis że mozna w terminie 7 dni wnieść apelację od daty otrzymania. Na początku maja Pani otzrymała wyrok.
ma ci go dostarczyć strona
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2015, 12:09

czyli strona ma donieść jeszcze jeden wyrok z pieczątką że jest prawomocny czy jakims zapisem, czy sami obliczamy, tak jak z decyzjami?
skoro jest wyrok z 24-04-2015 roku to uprawomocnił sie w maju.
czy za maj samotne wychowanie jest NP i do zwrotu?
jadzia 85

Napisano: 08 cze 2015, 12:14

jesli uprawomocnil sie 2 maja i dalej to za maj nie ma NP
masterm

Napisano: 08 cze 2015, 12:40

masterm pisze:jesli uprawomocnil sie 2 maja i dalej to za maj nie ma NP
nie ma
jadzia 85 pisze:czyli strona ma donieść jeszcze jeden wyrok z pieczątką że jest prawomocny czy jakims zapisem, czy sami obliczamy, tak jak z decyzjami?
nie obliczasz bo nie wiesz czy druga strona się nie odwołała
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2015, 10:29

czyli strona ma donieść wyrok z klauzulą prawomocności?
a możesz mi jeszcze powiedzieć na podstawie którego art. mam żądać prawomocnego wyroku?
przejzałam ustawe i ropzorządenie i nie widzę takiego zapisu odnosnie ustalenia ojcostwa, w rozpo. jest odnośnie alimentów, rozwodu, itd.
Bardzo cię proszę.
jadzia 85

Napisano: 09 cze 2015, 10:31

jadzia 85 pisze:czyli strona ma donieść wyrok z klauzulą prawomocności?
a możesz mi jeszcze powiedzieć na podstawie którego art. mam żądać prawomocnego wyroku?
przejzałam ustawe i ropzorządenie i nie widzę takiego zapisu odnosnie ustalenia ojcostwa, w rozpo. jest odnośnie alimentów, rozwodu, itd.
Bardzo cię proszę.
nie znajdziesz w naszej ustawie ani rozporządzeniu :) .. wiadomo jak coś jest nieprawomocne to jest niewykonalne
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 cze 2015, 13:29

ok. dzięki.
czyli uchylam decyzję od miesiąca następującego po uprawomocnieniu wyroku, tj. od 01-06-2015r?
jadzia 85

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x