czy dobrze myśle??? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 lip 2015, 11:51

mam dłuznika którego wezwałam na wywiad nie przeszedł wiec całą procedure zrobiłam i teraz zadzwonił (bo zatrzymali mu prawo jazdy) ze przyjdzie. Wiec co przeprowadze z nim wywiad zobowiazanie do zarejestrowania w PUP i co umorzenie postępowania a co z wnioskiem o prawko i prokuraturą które juz poszły??? Jak dla mnie to on powinien jeszcze płacic 50 % alimentów zeby przestac byc dłużnikiem zgodnie z art. 5 ust. 6 pkt 1.
prosze podp[owiedzcie bo juz zgłupiałam
olka2

Napisano: 01 lip 2015, 11:58

Teraz może przyjść i jedynie popatrzeć Tobie w oczy, zrobić kawę i porozmawiać o pogodzie (upały idą).

Tak, powinien płacić min. 50% w ciągu ostatnich 6 miesięcy przed wydaniem decyzji o uznaniu za uchylającego się - nie płacił, więc jest musztarda po obiedzie.
Nie rozumiem, co chcesz umarzać. Postępowanie zakończyło się wydaniem decyzji (!!!) i nie ma tutaj podstaw do umarzania. Zamiast przeprowadzać bezcelowo wywiad po zakończeniu postępowania (!) lepiej poinformuj Pana, że jak teraz zacznie płacić min. 50%, to za pół roku możesz wysłać wniosek do starostwa o cofnięcie decyzji. Nie zapomnij wspomnieć, że jeśli Pan jeszcze nie zwrócił prawa jazdy do SP, to powinien to zrobić jak najszybciej.
kawa i ciasto

Napisano: 02 lip 2015, 7:44

przeprowadź z tym dłużnikiem wywiad i poinformuj o konieczności dokonywania wpłat przez 6 m-cy. Jeśli będzie wpłacał i napisze ci wniosek o zwrot prawa jazdy (oczywiście po 6 m-cach regularnego wpłacania) to wtedy dopiero będziesz robiła procedurę uchylenia decyzji i zwrot prawa jazdy.
A tak (jak to dobrze ujął "kawa i ciast" musztarda po objedzie - nie płacił to teraz ma i lamenty na nic się zdają.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2015, 13:12

Ostatnio na szkoleniu usłyszałam że wniosek o zwrot prawa jazdy powinno się wysłać dopiero po spłaceniu całego zadłużenia, a nie tylko po 6 msc i gdy płaci 50 %. Słyszał też ktoś o tym?
margiii
Stażysta
Od: 12 mar 2015, 11:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x