czy koszty UP ze wszystkich TW

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
kasia7

czy koszty UP ze wszystkich TW

Post autor: kasia7 »

dostałam zwrot od komornika. dłużnik ma wystawionych kilka TW z różnych okresów zasiłkowych. czy mozna z wpłaty potracić całość kosztów UP, czy tylko te na który TW zaliczam wpłatę?
kasia7

Re: czy koszty UP ze wszystkich TW

może ktoś
dsr

Post autor: dsr »

nie możesz od komornika potrącić kosztów
jak dłużnik sam wpłaci to tak
kasia7

a dlaczego? możesz mi podać art. o tym mówiący? US jak zwracał to koszty UP też
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

Z tym jest tak:
W UPEA jest zapis, że z wyegzekwowanej przez komornika kwoty pobierane są w pierwszej kolejności koszty egzekucyjne i koszty upomnienia. Natomiast w przypadku innych wpłat nie ma takiego zapisu, że koszty upomnienia mają być zaspakajane w pierwszej kolejności. Jest natomiast w UPEA zapis art.15 par. 2
"Koszty te podlegają ściągnięciu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych."

co oznacza, że przy zastosowaniu takich samych procedur jakie UPEA określa dla kosztów egzekucyjnych pobieranych przez US.
Jeżeli przyjmiemy, że takie zagadnienia jak kolejność pobierania kosztów upomnienia czy sprawa ich umarzania, mieszczą się w użytym zwrocie "ściąganie", to koszty upomnienia powinny być również pobierane w pierwszej kolejności z innych wpłat niż te z egzekucji.
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

komornik sądowy nie egzekwuje kosztów upomnienia. To dług z innego "paragrafu". Nie może egzekwować czegoś do czego nie ma tytułu.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
kasia7

miałam wpłatę od komornika sądowego i przy zwrotach automatem potraciło mi koszty upomnienia - był wystawiony TW. teraz mam wpłatę inny dłuznik, decyzja o zwrocie wystawiona, upomnienie też, tylko nie ma jeszcze TW - i kosztów upomnienia nie chce potrącić. Nie wiem w ogóle czy to dobrze robię?
kasia7

koszty upomnienia zalegają mi z 3 okresów zasiłkowych i nie wiem co z tym zrobić
edysia42

Post autor: edysia42 »

Ja potraciłabym upomnienia, gdyby ,,niechcący'' dłużnik wpłacił do nas bezpośrednio
kasia7

ale niestety do mnie nie wpłaca, tylko wszystko od paru lat idzie od komornika
ODPOWIEDZ