czy Krus już zdecydowała się - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 21 lip 2014, 23:01

ministerstwo jak zwykle umyło ręce,krus dalej sam nie wie o co mu chodzi,czyli dalej d.pa
Krzysiek22

Napisano: 22 lip 2014, 7:08

Gość pisze:to pracownicy świadczeń zaczeli wchodzic w dyskusje z KRUSem i teraz są tego konsekwencje
:lol:

Nie. To są konsekwencje ustaw pisanych na kolanie i tumiwisizmu ministerstwa. A pracownicy świadczeń na etapie projektu ustawy poddawali w wątpliwość niektóre zapisy, ale wtedy leciały teksty o nadinterpretacjach i przepisach prostych jak budowa cepa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2014, 9:25

Psychologia strachu zadziałała z zaskoczenia, część rolników wycofuje wnioski a tym samym zmniejsza się wydatki budżetowe. O co tak naprawdę chodzi - czas pokaże, może tylko o to, że nie jest tak zielono - jak nam mówiono?
Gość

Napisano: 22 lip 2014, 13:27

czy są już naoczne przypadki wyrejestrowania z Krus czy tylko straszą
zuza7

Napisano: 22 lip 2014, 13:52

zwalnianie z obowiązkowego ubezpieczenia na podstawie li tylko oświadczenia o zaprzestaniu pracy na roli to niebezpieczny dla krus precedens bo przecież zaraz znaleźli by się tacy którzy nie chcą płacić i to z różnych przyczyn nie akurat wzw z zdo
Krzysiek22

Napisano: 22 lip 2014, 13:59

Nikt niczego nie umywa - jak budowa cepa proste przepisy.
Zrezygnujesz z prowadzenia gospodarstwa/wykonywania w nim pracy, dostaniesz zdo, śp, szo, nie zrezygnujesz nie dostaniesz.
Odrebna kwestia to kwestia ubezpieczenia w ZUS i KRUS. Czytajcie i mózgów używajcie, to naprawdę nie boli.
malik

Napisano: 22 lip 2014, 14:22

To wszystko wiemy ale co zrobić z rolnikami którzy napisali oświadczenia nie będąc świadomym skutków
zuza7

Napisano: 22 lip 2014, 15:21

A co cie obchodzi ich swiadomość?
Przytul ich do serca i pogłaszcz po główce albo mleko im postaw...
Od 15 maja odsyłałam rolników do krus żeby tam się dowiedzieli jaki wpływ na ich ubezpieczenie w krus będzie miało oświadczenie złożone u mnie. Wielu zrezygnowalo wówczas z zdo i sąsiednie gminy tak samo robiły. Tylko na tym forum pełnym codziennie żenujących wpisów i lamentów nikt nigdy nic nie wie a potem bełkot jakie to straszne i niezrozumiale sa przepisy
Olga2

Napisano: 22 lip 2014, 15:29

nie musisz w ten sposób komentować jeśli denerwuje cię niewiedza tu piszących to po co tu zaglądasz
zuza7

Napisano: 23 lip 2014, 19:31

Olga2 pisze:A co cie obchodzi ich swiadomość?
Przytul ich do serca i pogłaszcz po główce albo mleko im postaw...
Od 15 maja odsyłałam rolników do krus żeby tam się dowiedzieli jaki wpływ na ich ubezpieczenie w krus będzie miało oświadczenie złożone u mnie. Wielu zrezygnowalo wówczas z zdo i sąsiednie gminy tak samo robiły. Tylko na tym forum pełnym codziennie żenujących wpisów i lamentów nikt nigdy nic nie wie a potem bełkot jakie to straszne i niezrozumiale sa przepisy
jezeli uważasz sie za tak inteligentna osobe, to wytlumacz mi i innym dlaczego rolnicy musza pisac oswiadczenie rezygnacji z pracy na roli i zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa, jezeli na mocy postanowienia TK zostaly im przywrocone prawa nabyte na podstawie ustawy obowiazujacej do 31.12.2012r. Czyli ustawy z 2003r., w ktorej nie bylo zapisu o obowiazku zlozenia przez rolnika rezygnacji z prowadzenia gospodarstwa...przeciez wczesniej dostawali śp bez problemu i bez oswiadczen, wiec na podstawie praw nabytych, wedlog dawnej ustawy nie musza pisac oswiadczen, a zdo i tak dostana...dobrze rozumiem???
gosika

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x