Do gops wpłynęla decyzja o nienal. pobranych świadczeniach og klientki która kiedyś mieszkała w naszej gminie wyprowadziła się a teraz wróciła . Merytoryczni dali mi listę na 500 plus i tam jest ta osoba ma naliczone 500 plus ale nie wypłacone.jak mam zadekretować taką listę z kwotą należną czy wypłaconą. nadmieniam ze księguje świadczenia przez konto 640. Spłata tej pani dotyczy zwrotu z lat ubiegłych. 150 rodzinne 350 świadczenie wychowawcze. niewiem jak to wszystko zaksięgować. Czy ktoś mółbymi to rozpisać od początku.Wiem ze to mam zwrócić 222/130 przypisać ale co dalej.
Myślę, że powinno się listę dotyczącą 500+ zaksięgować w koszty tak, jak zawsze jest u was księgowane.Oczywiście należy przyjąć, że świadczenie 500+ zostało wypłacone. Podobnie ze zwrotem nienależnych świadczeń - zaksięgować tak jak księgujecie wszystkie inne zwroty .
U mnie wygląda wszystko tak jak przy normalnym świadczeniu LW, przelew itd. Różnica jest taka że nr konta to nie konto osoby a konto należności (lista opisana jako nienależnie pobrane świadczenie i nr konta do zwrotu). Pozostałe operacje dokonywane na podstawie PK.