czy ktoś zna odpowiedz - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 13 maja 2014, 15:41

Przebywam na urlopie macierzyńskim na dziecko, któremu orzeczono niepełnosprawność uprawniającą do pobierania świadczenia pielęgnacyjnego. Czy wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego może złożyć ojciec dziecka. Czy to, że ja pobieram zasiłek macierzyński nie będzie przeszkodą w przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego na to samo dziecko.Proszę o podstawę prawną na jakiej można odmówić świadczenia mojemu mężowi.
bp1965
Praktykant
Od: 13 maja 2014, 9:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2014, 16:21

Przebywanie na urlopie macierzyńskim przez Ciebie nie ma wpływu na uprawnienie drugiego rodzica do świadczenia pielęgnacyjnego
Poczytaj art. 17 ustawy o świadczeniach rodzinnych (a w szczególności jego ust. 5)
bp1965 pisze:Czy wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego może złożyć ojciec dziecka.
oczywiście, ze tak
ew@1

Napisano: 13 maja 2014, 16:27

nie zgadzam się...skoro matka dziecka jest na macierzyńskim to rezygnacja z pracy lub niepodejmowanie zatrudnienia przez ojca nie pozostaje w związku przyczynowym z koniecznością opieki nad dzieckiem bo tą opiekę sprawuje matka....SP to nie zapchaj dziura w finansach domowych...ja miałem takie przypadki... odmowy utrzymanie w mocy przez SKO skargi do WSA oddalone
Rafał

Napisano: 13 maja 2014, 19:23

popieram Rafała.
ewa 1

Napisano: 14 maja 2014, 8:04

ale autorce chyba chodzilo o to czy ojciec dziecka moze zaniesc wniosek do urzedu bo ona w tym czasie zajmuje sie dzieckiem i to świaczenie miało by byc na autorke czyli matke dziecka a nie na ojca.
imperium2014

Napisano: 14 maja 2014, 8:46

Chodziło mi o to czy ojciec dziecka może być świadczeniobiorcą świadczenia pielęgnacyjnego.
Wg pracowników tut. GOPS mąż otrzyma decyzję odmowną, gdyż to ja będąc na urlopie macierzyńskim powinnam opiekować się niepełnosprawnym dzieckiem. Chciałabym wiedzieć jak to jest w innych ośrodkach, na jakiej podstawie można odmówić przyznania świadczenia.Dodam, że ustawę o świadczeniach rodzinnych przeczytałam ale znalazłam tylko zapis o urlopie wychowawczym.
pb1965

Napisano: 14 maja 2014, 8:48

Czyli dwoje opiekunów na to samo dziecko ?
wwo

Napisano: 14 maja 2014, 10:24

pb1965 pisze: na jakiej podstawie można odmówić przyznania świadczenia.Dodam, że ustawę o świadczeniach rodzinnych przeczytałam ale znalazłam tylko zapis o urlopie wychowawczym.
Na takiej, że nie ma rezygnacji bądź niepodejmowania w związku z koniecznością sprawowania opieki nad dzieckiem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 10:57

Jest tutaj rezygnacja z zatrudnienia, ponieważ mój mąż chce uzyskać prawo do świadczenia pielęgnacyjnego po ustaniu zatrudnienia. Ponadto definicja urlopu macierzyńskiego określa, iż urlop taki ma on na celu pomoc w odzyskaniu sił po porodzie i opiece nad małym dzieckiem. Dodatkowo dziecko jest niepełnosprawne i sama nie daję sobie rady w opiece nad nam.
bp1965
Praktykant
Od: 13 maja 2014, 9:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 11:22

Nie rozumiesz. Chodzi o to, że rezygnacja ma być w związku z koniecznością sprawowania opieki. Przeczytaj to w całości. Nie poddaję w wątpliwość faktu rezygnacji, ale ona nie następuje w tym kontekście w jakim wymaga tego ustawa. Składajcie wniosek i ewentualnie się odwołujcie - tyle powiem.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x