czy mam zglosić ze jestem w ciązy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 maja 2014, 14:14

Witam Państwa, pobieram zasiłek rodzinny oraz dodatek "urlop" wychowawczy, jestem zatrudniona od kilku lat na umowę o prace na czas nieokreślony, urlop mam do 14 października 2014 r, teraz jestem w ciąży, co powinnam zrobić? zgłosić to ośrodkowi? czy mogę dalej pobierać rodzinne?
Alicja
Matka Alicja

Napisano: 30 maja 2014, 14:21

nie no wszystkiego az tak nie trzeba zgłaszać, ciąża to jeszcze nie zmiana sytuacji rodziny, to tylko proces fizjologiczny kobiety
malgo1
Stażysta
Od: 29 maja 2014, 6:56
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2014, 14:22

Mozesz pobierac, kiedy urodzisz dziecko zglos sie z akt ur. do ośrodka i zloz oswiadczenie ze prosisz o uchylenie prawa do dodatku do zasilku rodzinnego tzn urlopu wychowawczego bo urodzilas dziecko i bedziesz przebywala na zasilku macierzynskim
Mił↨osz14

Napisano: 30 maja 2014, 14:24

moim zdaniem nie powinnaś tego zgłaszać jesli nie przebywasz na zwolnieniu lekarskim tylko nadal pobierasz dodatek do zasiłku rodz. z tyt. opieki nad dzieckiem. Jak urodzisz donosisz do ośrodka akt urodzenia i zaświadczenie lekarskie. Wtedy uchylany jest dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem a przyznawany dodatek z tyt. urodzenia dziecka. wychowawczy nie przysługuje osobie która korzysta z zasiłku macierzyńskiego.
Szczęśliwego rozwiązania , pozdrawiam
stokrotka3764

Napisano: 30 maja 2014, 14:27

aaa to juz rozumiem. ale jakbym jednak poszla na zwolnienie lekarskie to już wtedy zglosic? bo wtedy to mi chyba ZUS będzie wyplacac
Matka Alicja

Napisano: 30 maja 2014, 14:29

też nie, dopóki jesteś w zatrudnieniu (pomimo, że będziesz na zwolnieniu lekarskim i będzie płacone prze zus) to nie musisz tego zglaszać.
malgo1
Stażysta
Od: 29 maja 2014, 6:56
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2014, 14:32

dziekuje za poświecony czas, poród mam na styczeń :)
Matka Alicja

Napisano: 30 maja 2014, 15:03

Ale ojcu dziecka to bym zgłosił. Żeby nie było, że się chłopina dowie dopiero po porodzie :)
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2014, 15:10

ludek pisze:Ale ojcu dziecka to bym zgłosił. Żeby nie było, że się chłopina dowie dopiero po porodzie :)
Ludek uwielbiam cię :D
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2014, 17:04

ludek pisze:Ale ojcu dziecka to bym zgłosił. Żeby nie było, że się chłopina dowie dopiero po porodzie :)
lepiej późno niż wcale ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x