Czy mogę wezwać matkę dłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 05 maja 2017, 9:04

Czy mogę wezwać matkę dłużnika, ponieważ wiem iż dłużnik nie mieszka na terenie mojej gminy a jedyną osobą, która mogłaby to potwierdzić jest matka dłużnika. Czy mogę w ogóle wysłać pismo do stawienia się oraz w jakiej formie ma być to pismo. Ktoś miał podobną sytuację? Ma ktoś wzór takiego pisma?
Katarzynaa
Stażysta
Od: 12 sty 2017, 20:30
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 05 maja 2017, 9:22

a co żal Ci dłużnika ? to w jego interesie jest udowodnić fakt niezamieszkiwania pod podanym adresem. Nie możesz wezwać go na wywiad , podwójne awizo i dalsze działania, podwójne awizo, .... Prokuratura, CEPIK

Nasze działania mają na celu poprawę efektywności egzekwowania alimentów i zwalczanie patologii niealimentacji.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2017, 10:32

Nie jest mi go żal. Otrzymałam wniosek o podjęcie działań z innego ośrodka i dowiedziałam się że nie mieszka już od dawna na terenie mojej gminy a u matki ma stały meldunek. Matka nie odbiera żadnych listów adresowanych do syna.
Lepszą dla mnie sprawą jest ustalenie gdzie obecnie przebywa (uzyskanie tej informacji od matki) i przekazanie sprawy wg właściwości. Trudno powiedzieć czy w ogóle dłużnik wie o tym że przychodzi do niego korespondencja na adres matki.

Dlatego ponawiam pytanie czy mogę w formie listowej wysłać jakieś wezwanie do matki dłużnika?
Katarzynaa
Stażysta

Napisano: 08 maja 2017, 16:30

może ktoś jeszcze się wypowie?
Katarzynaa
Stażysta

Napisano: 09 maja 2017, 7:57

Ja bym wezwała tę matke i zdarzało sie w pzreszłości, ze tak robiłam i osiągałam większy skutek niż cała ta procedura, w ustawie nie ma zastrzeżenia żadnego, poza tym ustawa jest tak nie precyzyjna i ma wiele luk prawnych, że śmiało możesz matkę wezwać i nawet pouczyć jakby sie stawiała, ze organ może wytaczać powództwa na rzecz obywateli czyli jak syn nie będzie płacił to można roszczenie skierować do niej
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 8:47

nie wiem za bardzo po co się w to bawić...
KPA:
Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika, na piśmie lub w formie dokumentu elektronicznego, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych.

§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe.

§ 3. W przypadkach, w których osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej niedającej się pokonać przeszkody, organ może dokonać określonej czynności lub przyjąć wyjaśnienie albo przesłuchać osobę wezwaną w miejscu jej pobytu, jeżeli pozwalają na to okoliczności, w jakich znajduje się ta osoba.

Tylko należy pamiętać:
Art. 56. § 1. Osobie, która stawiła się na wezwanie, przyznaje się koszty podróży i inne należności ustalone zgodnie z przepisami zawartymi w dziale 2 tytułu III ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 1025, z późn. zm.). Dotyczy to również kosztów osobistego stawiennictwa stron, gdy postępowanie zostało wszczęte z urzędu albo gdy strona bez swojej winy została błędnie wezwana do stawienia się.

§ 2. Żądanie przyznania należności należy zgłosić organowi administracji publicznej, przed którym toczy się postępowanie, przed wydaniem decyzji, pod rygorem utraty roszczenia.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 12:12

Czy w wezwaniu wpisujecie jakiś art. ustawy i termin w jakim ma się stawić?
Czy wystarczy tylko: "Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w XXX wzywa Panią do złożenia wyjaśnień dotyczących miejsca zamieszkania syna (imię i nazwisko dłużnika)."

czy

"Na podstawie art. 22 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz. U. z 2017r., poz. 489 ze zmianami) wzywa się Panią do złożenia wyjaśnień dotyczących miejsca zamieszkania syna (imię i nazwisko dłużnika) w celu ustalenia aktualnego miejsca pobytu syna w terminie 14 dni od dnia otrzymania niniejszego wezwania."
Katarzynaa
Stażysta

Napisano: 09 maja 2017, 19:39

Mi się zdarzało wzywać matki dłużników. Pisałam tylko, że MOPS prosi o pilny osobisty kontakt w terminie 7 dni od odbioru w sprawie Pana XXX. Krótko bez szczegółów.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x