Córka miała sp. do 30.09.2013r. nad matką, zostało wstrzymane jak wszystkie do 30.06.2013r. Teraz matka ma nowe orzeczenie (czerwcowa data) czy może ubiegać się dalej o ZDO.
to zależy od kiedy istnieje niepełnosprawność w tym nowym orzeczeniu, bo jeśli jest przed 30.09.2013 r. to może na zdo wyrównanie do 30.09.2013 i bieżące od dnia złożenia wniosku
Witam! A co z tymi pozostałymi miesiącami do teraz? Przecież przez te miesiące też opiekowaliśmy się tymi osobami. Ja myślę że jeżeli jest ciągłość orzeczenia to powinni wyrównać wszystkie miesiące do teraz.
Ja jestem w podobnej sytuacji. Pobierałam świadczenie na mamę do 30.6.2013r. Orzeczenie mama miała do 30.11.2013 r. Później już nie włóczyłam mamy po komisjach bo jak zabrali świadczenie pielęgnacyjne to po co,a Mama ma probleny z poruszaniem się. Teraz już dostałam zwrot pieniędzy za te 5msc w kwocie 2810zł i 2 grosze. Pracownica Mopsu która była u mnie na wywiadzie kazała mi przedłużyć Mamie orzeczenie. Które już złożyłam o zaoczne bo Mama tam niedojedzie. To jak bym dostała ciągłość orzeczenia to dostane zwrot tylko od nia złożenia wniosku? A co z pozostałymi 6msc? Przecież ja się cały czas nią opiekuję.