Czy mozna ubiegac sie o ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 30 cze 2014, 9:32

Muza pisze:Ja jestem w podobnej sytuacji. Pobierałam świadczenie na mamę do 30.6.2013r. Orzeczenie mama miała do 30.11.2013 r. Później już nie włóczyłam mamy po komisjach bo jak zabrali świadczenie pielęgnacyjne to po co,a Mama ma probleny z poruszaniem się. Teraz już dostałam zwrot pieniędzy za te 5msc w kwocie 2810zł i 2 grosze. Pracownica Mopsu która była u mnie na wywiadzie kazała mi przedłużyć Mamie orzeczenie. Które już złożyłam o zaoczne bo Mama tam niedojedzie. To jak bym dostała ciągłość orzeczenia to dostane zwrot tylko od nia złożenia wniosku? A co z pozostałymi 6msc? Przecież ja się cały czas nią opiekuję.
no niestety tak jest, zdo otrzymujesz za okres sprawowania opieki ale pod warunkiem posiadania orzeczenia o niepełnosprawności czyli wyrównanie otrzymałaś prawidłowo,
Kati@

Napisano: 30 cze 2014, 10:22

Kati no tak otrzymałam prawidłowo. Ale co dalaej?
Muza

Napisano: 30 cze 2014, 11:07

Ela 1616 Ty masz ciągłość orzeczenia bo pierwsze miałaś do 30.9.213r a drugie masz od 1.10.2013r. Popytaj jeszcze kogoś jak to jest z tym zwrotem.
Muza

Napisano: 06 lip 2014, 18:09

A jeżeli jest przerwa w Orzeczeniu?
Ela1616

Napisano: 07 lip 2014, 8:18

No niestety- za czas przerwy w orzeczeniach nie można wypłacić zasilku.
o0o

Napisano: 07 lip 2014, 15:30

Ja czytałam na tym forum że można dostać całą zaległą wypłatę. Niejaka pani k.b pisała że jak był znaczny stopień niepełnosprawności,a w nowym orzeczeniu stopień niepełnosprawności był od np 2011r to jest ciągłość niepełnosprawności i jeśli córka cały ten czas opiekowała się matką to się jej należy cały zwrot i bieżące. A zresztą! Czytając to forum to kręćka można dostać,a mnie już od tego wszystkiego rozbolała głowa!
Muza

Napisano: 07 lip 2014, 15:39

Ośrodki różnie interpretują, dobrze że złożyłaś, jak tylko będziesz miała orzeczenie to niezwłocznie złóż wniosek o cały okres, za który nie otrzymałaś zwrotu. Decyzję muszą Ci wydać i prawdopodobnie będa wyrównywać ale musisz mieć orzeczenie.
Gość

Napisano: 07 lip 2014, 16:01

Gościu! Dziękuję Ci Ślicznie za poradę. Orzeczenię będę mieć dopiero 24 Lipca.
Muza

Napisano: 07 lip 2014, 16:19

Tak na prawdę interesuje mnie tylko możliwość złożenia wniosku o ZDO prze brata na mamę, bo miał wstrzymane 30.06.2013 i jest przerwa w kontynuacji orzeczenia mamy?
Ela1616

Napisano: 08 lip 2014, 7:33

Muza pisze:a czytałam na tym forum że można dostać całą zaległą wypłatę. Niejaka pani k.b pisała że jak był znaczny stopień niepełnosprawności,a w nowym orzeczeniu stopień niepełnosprawności był od np 2011r to jest ciągłość niepełnosprawności i jeśli córka cały ten czas opiekowała się matką to się jej należy cały zwrot i bieżące.
Nie wierzę, że kb tak napisała. Za okresy w których nie było ważnego orzeczenia zwrot się nie należy definitywnie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x