???czy należą się karty???? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 paź 2023, 10:45

Hej,Pani złożyła wniosek o przyznanie KDR dla siebie, małżonka i dla dzieci. Pani ma 2 dzieci i małżonek ma 2 dzieci w tym 1 dziecko wspólne.
Według mnie nikomu nie powinnam przyznać kart, jak się mylę to bardzo proszę poprawcie mnie!!!!
GOPSEmila
Praktykant
Od: 12 maja 2022, 13:45
Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, karta dużej rodziny

Napisano: 02 paź 2023, 10:51

GOPSEmila pisze:
02 paź 2023, 10:45
Hej,Pani złożyła wniosek o przyznanie KDR dla siebie, małżonka i dla dzieci. Pani ma 2 dzieci i małżonek ma 2 dzieci w tym 1 dziecko wspólne.
Według mnie nikomu nie powinnam przyznać kart, jak się mylę to bardzo proszę poprawcie mnie!!!!
Niestety, ale się mylisz. Karta należy się (2 razy opcja małżonek rodzica), a w przypadku dzieci to za mało danych, bo nie wiem czy całe troje spełnia wymogi ustawy czy nie?

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 02 paź 2023, 12:51

dwoje dzieci spełnia warunki ustawy a 1 nie, czyli dzieciom się nie należy!
ale dalej mam wątpliwość co do rodziców bo żadne z nich nie jest rodzicem 3 dzieci!
GOPSEmila
Praktykant

Napisano: 02 paź 2023, 13:18

GOPSEmila pisze:
02 paź 2023, 12:51
dwoje dzieci spełnia warunki ustawy a 1 nie, czyli dzieciom się nie należy!
ale dalej mam wątpliwość co do rodziców bo żadne z nich nie jest rodzicem 3 dzieci!
Ale są małżeństwem i łącznie mają po 3 dzieci
kasia2510
Stażysta
Od: 13 maja 2022, 11:54
Zajmuję się: kart dużej rodziny, osoby niepełnosprawne, PFRON, karta seniora 65+

Napisano: 02 paź 2023, 14:18

No właśnie nie mają po troje dzieci, matka ma 2 i ojciec ma 2. Matka ma 1 dziecko z poprzedniego związku, ojciec ma 1 dziecko z poprzedniego związku i 1 mają wspólne, czyli każde z nich ma prawa rodzicielskie do 2 dzieci.
GOPSEmila
Praktykant

Napisano: 02 paź 2023, 15:09

https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi-kdr
W jakich sytuacjach prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje małżonkowi rodzica?
Prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje nie tylko rodzicowi co najmniej trojga dzieci, ale także małżonkowi tego rodzica. Małżonek rodzica, któremu przyznano Kartę, traci prawo do jej posiadania, jeżeli rodzic zmarł, utracił prawo do posiadania Karty, małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione albo rozwiązane przez rozwód, albo sąd orzekł o nieistnieniu małżeństwa.
W przypadku zawarcia małżeństwa przez osoby, z których żadna nie ma/nie miała na utrzymaniu co najmniej trojga dzieci, ale łącznie mają lub mieli co najmniej troje dzieci – np. w sytuacji zawarcia małżeństwa przez osoby, z których jedno ma dwoje dzieci, a drugie jedno dziecko – osobom tym również będzie przysługiwało prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny, podobnie jak ich dzieciom, jeśli co najmniej troje z nich będzie w chwili składania wniosku spełniało warunki ustawy. W takiej sytuacji dla obojga małżonków powinna być zaznaczona na wniosku rola osoby w rodzinie „małżonek”.
Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci.
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 02 paź 2023, 15:34

Dziękuję bardzo!!!
GOPSEmila
Praktykant

Napisano: 04 paź 2023, 11:25

https://www.gov.pl/web/rodzina/pytania-i-odpowiedzi-kdr

W jakich sytuacjach prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje małżonkowi rodzica?

Prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny przysługuje nie tylko rodzicowi co najmniej trojga dzieci, ale także małżonkowi tego rodzica. Małżonek rodzica, któremu przyznano Kartę, traci prawo do jej posiadania, jeżeli rodzic zmarł, utracił prawo do posiadania Karty, małżeństwo z rodzicem zostało unieważnione albo rozwiązane przez rozwód, albo sąd orzekł o nieistnieniu małżeństwa.
W przypadku zawarcia małżeństwa przez osoby, z których żadna nie ma/nie miała na utrzymaniu co najmniej trojga dzieci, ale łącznie mają lub mieli co najmniej troje dzieci – np. w sytuacji zawarcia małżeństwa przez osoby, z których jedno ma dwoje dzieci, a drugie jedno dziecko – osobom tym również będzie przysługiwało prawo do posiadania Karty Dużej Rodziny, podobnie jak ich dzieciom, jeśli co najmniej troje z nich będzie w chwili składania wniosku spełniało warunki ustawy. W takiej sytuacji dla obojga małżonków powinna być zaznaczona na wniosku rola osoby w rodzinie „małżonek”.
Małżonkowi rodzica prawo do posiadania Karty będzie przysługiwało także wówczas, gdy małżeństwo zostanie zawarte po usamodzielnieniu się dzieci.
mały_gops
Referent
Od: 07 gru 2017, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem