czy należy się karta
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DW, DE, KDR, itp
- Kontakt:
czy należy się karta
Mam taką sytuacją, ludzie ci sa po ślubie, ona ma dwoje swoich dzieci, on jedno swoje. W sumie troje dzieci, ale.... no żadne z nich tej trójki nie posiadało. I teraz moje pytanie, należy się karta dużej rodziny?
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Re: czy należy się karta
Tak, w obu przypadkach opcja "małżonka".MonikaP pisze: 21 mar 2023, 8:50 Mam taką sytuacją, ludzie ci sa po ślubie, ona ma dwoje swoich dzieci, on jedno swoje. W sumie troje dzieci, ale.... no żadne z nich tej trójki nie posiadało. I teraz moje pytanie, należy się karta dużej rodziny?
Pozdrawiam
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no nie bo żadne z nich nie ma trojga dzieci
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
No właśnie w tym przypadku gdy jako małżeństwo mieli lub mają 3 dzieci na utrzymaniu to im się KDR należy

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Św, FA, Sr
- Kontakt:
To jak to w końcu jest, bo ja mam podobny przypadek, tzn. małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma jedno z poprzedniego związku. Przysługują im karty i dla dwój,ki dzieci, którzy są przy nich?
-
- Referent
- Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
- Kontakt:
Tak karta należy się małżonkom z opcji małżonka, natomiast co do dzieci to za mało danych podanych. W jakim wieku są dzieci, wszystkie troje spełnia warunki ustawy? Bo to czy należy się dzieciom zależy od tego czy na dzień złożenia wniosku co najmniej troje z nich jest do 18 r.ż. lub 25 r.ż w przypadku gdy uczą się lub z orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności?Selenit pisze: 05 kwie 2023, 8:52 To jak to w końcu jest, bo ja mam podobny przypadek, tzn. małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma jedno z poprzedniego związku. Przysługują im karty i dla dwój,ki dzieci, którzy są przy nich?
Pozdrawiam
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Św, FA, Sr
- Kontakt:
U mnie jest taka sytuacja, że wszystkie dzieci spełniają warunki, tylko, że jedno z nich jest przy matce (ojciec ma zasądzone alimenty).A więc czy mogę przyznać kdr na to dziecko? Zaznaczam, że mieszka ono w naszej gminie.
Czyli reasumując mój przypadek: małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma też jedno dziecko z poprzedniego związku, z tym, że to dziecko mieszka przy matce w naszej gminie. Ten Pan ma zasądzone alimenty.
Czyli reasumując mój przypadek: małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma też jedno dziecko z poprzedniego związku, z tym, że to dziecko mieszka przy matce w naszej gminie. Ten Pan ma zasądzone alimenty.
-
- Referent
- Kontakt:
zgodnie z ustawą:

jeżeli Pan takie oświadczenie podpisuje, nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony przez umieszczenie dziecka w pieczy, to jak najbardziej wszystkim się należy i może dla nich wnioskowaćSkładając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się w szczególności:
1) w przypadku rodzica – oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;

-
- Stażysta
- Kontakt:
Selenit pisze: 06 kwie 2023, 12:14 U mnie jest taka sytuacja, że wszystkie dzieci spełniają warunki, tylko, że jedno z nich jest przy matce (ojciec ma zasądzone alimenty).A więc czy mogę przyznać kdr na to dziecko? Zaznaczam, że mieszka ono w naszej gminie.
Jeżeli mieszka w twojej gminie, to jak najbardziej tak. W końcu jest jednym z trzech muszkieterów wchodzących w skład rodziny

Oprócz czy należy się karta - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
zmiana miejsca zamieszkania
Duplikat karty i przedłużenie na dziecko kontynuującego naukę
upoważnienie do używanie KDR
Zmiany
Problem
wezwanie KDR
anulowanie kart
rodzic pozbawiony władzy rodzicielskiej
Unieważnić czy anulować
Zmiana nazwiska osoby posiadającej KDR
kdr dla małżonka