Czy należy się zasiłek pielęgnacyjny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 sty 2014, 14:03

Czy w tym orzeczeniu jest mowa o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, który to mogę uznać iż niepełnosprawność pojawił się u osoby przed 21 rokiem życia ( jeśli chodzi o nasze przepisy) i czy mając tylko i wyłącznie niżej podane dane, mogę przyznać zasiłek pielęgnacyjny?? Czy jest to dla Was jednoznaczne i bez problemu wydalibyście decyzje przyznającą??

Orzeczenie lekarza orzecznika ZUS

Sprawa dotyczy osoby która urodziła się w kwietniu 1988r.
Data powstania całkowitej niezdolności do pracy: maj 2013r. (orzeczenie)
(z adnotacją)
Całkowita niezdolność do pracy pozostaje w związku z naruszeniem sprawności organizmu powstałym przed ukończeniem 18 r. ż. lub w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej-przed ukończeniem 25 r.ż. lub w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej.

Jest to pierwsze orzeczenie.

Co o tym sądzicie??
~XYZ

Napisano: 02 sty 2014, 14:08

mi sie wydaje ze nie, adnotacja dotyczy tylko tego że ta niepełniosprawność ma zwiazek z wcześniejszymi przypadłościami (pozostaje w związku z naruszeniem sprawności organizmu powstałym przed ukończeniem.......) Czyli np to że przed 18 rokiem życia złamał noge to teraz przemieściła mu się kość udowa :) ale w orzeczeniu masz napisane jednoznacznie że
\"data powstania całkowitej niezdolności do pracy: maj 2013r.\"
~b

Napisano: 02 sty 2014, 14:23

wystosowałabym wniosek do ZUS o wskazanie daty
~ala

Napisano: 02 sty 2014, 14:37

Tak wniosek do ZUS i sie nie zastanawiaj dłużej szkoda czasu!
~just

Napisano: 02 sty 2014, 14:38

Ze wskazaniem jakiej daty ala? Przeciez data jest.
Chcesz zeby ich wysmiali?
~ops

Napisano: 02 sty 2014, 14:53

dlaczego wyśmiać a nawet gdyby będziesz pewna, zapytanie czy niepełnosprawność powstała przed 21 rokiem życia gdyż z orzeczenia przedstawionego przez tę osobę nie wynika to jasno.
~ala

Napisano: 02 sty 2014, 15:02

a ZUS odpisze na takie pytanie: nas to nie obchodzi i nie mamy zamiaru sobie tym głowy zawracać, kropka. Dla nas t nie ma znaczenia, a jak Wy chcecie wiedzieć to sobie ustalcie.
Przynajmniej my dostaliśmy taką odpowiedź.
~~~

Napisano: 02 sty 2014, 15:13

możemy się tak sprzeczać do jutra jeśli nie napisze nie dowie się
~ala

Napisano: 02 sty 2014, 15:24

tak czy inaczej na podstawie tego co mam nie mogę wydać decyzji przyznającej, tak??!!
~XYZ

Napisano: 02 sty 2014, 15:29

ja bym nie wydała
~ala

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x