Czy NPŚ - Świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 gru 2023, 10:50

Witam,
Strona pobierała ŚP z tyt. sprawowania opieki nad synem. Wypłata świadczenia nastąpiła 17.11.2023 r. natomiast dziecko zmarło w dniu 23.11.2023 r. czy powinnam przeprowadzić postępowanie w zakresie NPŚ za okres od dnia 24.11.2023 r. do dnia 30.11.2023 r.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 12 gru 2023, 11:03

Kobieto masz czas.
Daj rodzicom przeżyć żałobę po stracie dziecka.
Poza tym zastanów się, czy znajdziesz argumenty na potwierdzenie, że spełniły się wszystkie przesłanki z przepisu art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych na podstawie którego masz zamiar wykazać NPŚ.
Masz sporo czasu na podjęcie decyzji w tej sprawie, jeśli koniecznie musisz ją wydać.

p.s.
A może należałoby zastanowić się, w zaistniałej sytuacji, nad jakimś wsparciem dla tej kobiety, a nie od razu dodatkowo dołować ją.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 12 gru 2023, 11:36

Krzysztof pisze:
12 gru 2023, 11:03
Kobieto masz czas.
Daj rodzicom przeżyć żałobę po stracie dziecka.
Poza tym zastanów się, czy znajdziesz argumenty na potwierdzenie, że spełniły się wszystkie przesłanki z przepisu art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych na podstawie którego masz zamiar wykazać NPŚ.
Masz sporo czasu na podjęcie decyzji w tej sprawie, jeśli koniecznie musisz ją wydać.

p.s.
A może należałoby zastanowić się, w zaistniałej sytuacji, nad jakimś wsparciem dla tej kobiety, a nie od razu dodatkowo dołować ją.
Dziękuje za odpowiedź.
Ja nie chce ustalać NPŚ wręcz przeciwnie. Strona sama chciała o w miarę możliwości najszybsze zakończenie postępowania gdyż nie chcą aby przez kilka miesięcy przechodziła do nich korespondencja. Rodzina dostała wsparcie ... Natomiast nie wiem czy ustalać NPŚ gdy zgon nastąpił po dniu wypłaty świadczenia, czy zakończyć postępowanie na etapie uchylenia świadczenia.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 12 gru 2023, 11:43

wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych
ja rozumiem, że polska język trudna język ale tu jest chyba oczywiste, że okoliczność musi wystąpić przed wypłatą :D

inne punkty z art. 30 już dokumentnie nie pasują ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 12 gru 2023, 12:40

Tom. pisze:
12 gru 2023, 11:43
wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych
ja rozumiem, że polska język trudna język ale tu jest chyba oczywiste, że okoliczność musi wystąpić przed wypłatą :D
A jednak są orzecznicy z SKO, a czasem i sędziowie, którzy niestety nie potrafią rozumieć tego co czytają i co wprost wynika z treści ww przepisu.
Swój przykład podałem w uruchomionym wczoraj temacie.

Karolin@
Przepraszam Cię, ale tym razem ja nie zrozumiałem Twojego pierwszego wpisu.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x